Descobreixen per primer cop eines neandertals a Àsia

La troballa de tecnologia associada als neandertals a la Xina, un lloc on no s'havia localitzat mai abans, podria reescriure la història del Paleolític a Àsia

Eines corresponents a la tecnologia Quina localitzades per primer cop a Àsia
Eines corresponents a la tecnologia Quina localitzades per primer cop a Àsia Ben Marwick
16 d'abril del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

Fins ara, es creia que l'Àsia oriental no va viure un desenvolupament considerable d'eines durant el Paleolític mitjà. Però el recent descobriment d'un conjunt d'eines fabricades per neandertals a la Xina podria canviar aquesta teoria.

Al jaciment de Longtan, al sud-oest de la Xina, un equip d'investigadors ha localitzat una col·lecció d'eines de pedra de tecnologia Quina, un sistema de fabricació de raspadors associat històricament als neandertals europeus, d'entre 50.000 i 60.000 anys d'antiguitat. Qui les va fabricar i com va arribar aquesta tecnologia fins al continent asiàtic? Va ser fruit d'una migració des d'Europa o d'un intercanvi entre grups humans llunyans, o bé es podria haver inventat paral·lelament a Àsia?

Fins ara, no hi ha cap evidència que pugui demostrar la hipòtesi que els neandertals creuessin el continent fins a arribar a la Xina. Els fòssils humans trobats en aquesta regió d'Àsia corresponen a una altra espècie, els denisovans, que van viure a Sibèria i probablement en zones com el Tibet i que compartien ancestres amb els neandertals. Una altra teoria, doncs, podria ser que aquest grup desenvolupés eines similars a les dels seus contemporanis europeus, de manera independent però amb un context ambiental similar.