Un grup d'arqueòlegs dels Països Baixos ha descobert un terra en mosaic completat amb ossos de vaca, que els experts creuen que data del segle XV. La troballa s'ha produït en un edifici en construcció al Barri Vermell de la ciutat holandesa d'Alkmaar.
Els investigadors creuen que en el moment en què es va realitzar el paviment es va utilitzar només rajola, i que l'ús dels ossos es va produir com a solució per substituir aquells fragments de rajola degradats o accidentats. Les peces òssies fetes servir corresponen a metacarps o metatars, que formen part de les potes inferiors de l'animal.
Tot i que aquest fenomen ja s'havia vist en dues ocasions en altres indrets holandesos, els arqueòlegs no saben del cert el motiu del seu ús. Malgrat que la rajola era un material comú i barat als Països Baixos del segle XV, el material boví podria haver suposat una solució més ràpida i econòmica per substituir el terra malbaratat.
La ciutat d'Alkmaar, que es troba a 40 km d'Amsterdam, és coneguda pel seu mercat de formatge holandès, el més antic del país. Al segle XVII el mercat d'Alkmaar ja comercialitzava milions de lliures en formatge, que exportava per tot Europa i les seves colònies. La metròpolis també és la seu del Museu del Formatge Holandès des del 1983.
Per bé que els experts continuen investigant aquest fenomen, la descoberta ja ha servit per conèixer una altra interessant peculiaritat de la ciutat.