Descobreixen una piscina romana a Albània

Una excavació ha tret a la llum una vil·la romana de 2.000 anys d'antiguitat que conserva mosaics decoratius, frescos i les restes d'una piscina coberta

Piscina localitzada a Albània amb restes de mosaics
Piscina localitzada a Albània amb restes de mosaics Institut Nacional del Patrimoni Cultural d'Albània
15 de juny del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Un equip d'arqueòlegs ha localitzat una antiga vil·la romana a Durrës, a la costa albanesa, que conserva frescos, mosaics decoratius i les restes d'una piscina coberta. Les rajoles dels mosaics han permès als experts datar la troballa entre el segle I aC i el II dC. 

A l'interior de la casa, s'han descobert les restes d'una zona de bany amb una gran piscina rectangular, la primera d'aquest tipus que es localitza al país, i dues banyeres poc profundes. Les estances estan decorades amb frescos colorits pintats sobre guix i mosaics de marbre, pedra, vidre i rajoles de ceràmica, que mostren dibuixos hexagonals i florals.

La presència d'aquest tipus de mosaic, habitual a Itàlia, és poc freqüent a Albània, fet que indica les connexions econòmiques, culturals i socials que Durrës tenia amb els seus veïns occidentals. Aquesta ciutat costanera, fundada pels antics grecs al segle VII aC i conquerida pels romans al III aC va esdevenir el port més important de la província d'Il·líria, que s'estenia des de l'actual Albània fins a Eslovènia.