A la zona més profunda de la cova de Manot, al nord d'Israel, un grup d'arqueòlegs ha trobat una pedra que podria oferir proves sobre els rituals de les civilitzacions que van conviure a la regió durant el Paleolític superior.
La roca, de 35.000 anys d'antiguitat i tallada en forma de closca de tortuga, s'ha trobat en una zona que va ser habitada per humans prehistòrics i neandertals, aproximadament entre els anys 46000 i 31000 aC. Segons els investigadors, aquest artefacte podria ser l'evidència coneguda més antiga sobre les pràctiques rituals a Llevant, regió del Mediterrani oriental que voreja el mar entre Grècia i Egipte.
La cova on s'ha trobat la pedra tallada va ser descoberta el 2008, i des del 2010 ha estat excavada amb l'objectiu de trobar-hi més proves arqueològiques rellevants. Així i tot, el recent descobriment s'ha produït a la zona més fosca i fonda de la cova, motiu pel qual no és estrany que fins ara no haguessin trobat la tortuga tallada.
Gràcies al nou descobriment, ara els investigadors apunten que la roca podria haver representat un tòtem o una figura espiritual, ja que la seva camuflada ubicació suggereix que era un objecte de culte. Tot i que els arqueòlegs desconeixen el significat dels gravats tallats, sembla evident la seva importància per a les civilitzacions que la van venerar.