Desenterren un anell d'or en una antiga carretera francesa

Segons els experts, l'origen de la joia es remunta al segle II o III dC, durant l'ocupació romana a l'actual regió de Bretanya, a França

L'anell d'or porta encastada una pedra semipreciosa que s'utilitzava per a les gemmes antigues
L'anell d'or porta encastada una pedra semipreciosa que s'utilitzava per a les gemmes antigues Emmanuelle Collado, INRAP
12 de gener del 2025
Autor
Ariadna Pons Soler
Guardar a favorits

Una excavació en un jaciment a la Bretanya francesa ha tret a la llum un anell d'or excepcionalment ben conservat que té tallada una Venus Victrix. La peça, que tindria uns 1.800 anys, s'hauria perdut en una antiga carretera de la zona de Bretanya, que va ser ocupada pels romans a partir de l'any 56 aC, quan Juli Cèsar va conquerir la regió. 

El bon estat de l'anell ha permès als experts identificar en la seva superfície la representació de la deessa Venus Victrix, representada en la joia mitjançant una tècnica de tallat i gravat, i que per als romans simbolitzava la victòria a la guerra, la bellesa i la força. A més de la joia, els investigadors de l'Institut Nacional d'Investigació Arqueològica Preventiva de França (INRAP) també han desenterrat monedes carolíngies i restes de ceràmica medieval, que podrien evidenciar que van existir assentaments en aquella àrea des de l'edat del bronze final fins als primers anys de l'edat mitjana. Testos de cuina, gerros per a l'emmagatzematge, moles per moldre gra o restes carbonitzades de grans de cereals i llegums són alguns rastres del poble que han trobat.

Malgrat que els arqueòlegs de la investigació desconeixen com es va crear la joia o com va arribar a l'indret amb exactitud, aquesta troballa i la resta d'artefactes els han proporcionat informació important sobre la regió.