Any rere any, i ja en portem set, organitzem una jornada festiva pensada per a tots els nostres amics i lectors, el Dia SÀPIENS. La resta d'edicions han estat un èxit, sobretot, gràcies a tots vosaltres, que ens heu acompanyat a l'Espluga de Francolí, Sant Cugat del Vallès, Moià, Olot, Mataró o Tortosa per participar d'un programa farcit d'activitats per descobrir la història i el patrimoni del municipi amfitrió. Aquest any no volem que sigui diferent, per això us demanem que ens feu un forat a l'agenda. Us hi esperem.
Visites als museus (11 h, 12 h, 13 h, 16 h, 17 h i 18 h)
El 1893, Santiago Rusiñol va instal·lar la seva casa-taller a Sitges, un habitatge únic que el 1933 es va convertir en museu públic, el Museu del Cau Ferrat. Des de llavors s'ha convertit en un dels equipaments culturals més importants de Catalunya, però no és l'únic que hi ha al municipi del Garraf. Ubicada en l'antic Mercat del Peix, la Fundació Stämpfli recull una de les col·leccions d'art contemporanis més rellevants del país. Per la seva banda, el Palau de Maricel és un dels edificis més emblemàtics de la vila. Integrat en el conjunt artístic i monumental de Maricel, també és conegut com Maricel de Terra, per diferenciar-lo del Museu, denominat també com Maricel de Mar. El 22 d'octubre, podreu gaudir de visites guiades a aquests museus a les 11 h, 12 h, 13 h, 16 h i 17 h i 18 h.
L'aforament als museus és limitat. Quan s'arribi a un número concret de persones, caldrà esperar-se a que surti gent per poder-hi entrar.
Tallers familiars (11 h i 17 h)
Els nens sempre han tingut un espai en els dies SÀPIENS. Enguany no en farem una excepció. A les 11 h i a les 17 h, pares i nens podran participar en un taller d'ombres xineses a Can Falç (C. de la Carreta, 34), una antiga casa senyorial (la casa particular més antiga de Sitges) que es convertirà en un espai museístic que mostrarà el passat agrícola i mariner del municipi.
Els artistes de Sitges(11 h, 12 h, 17.30 h, 18 h i19 h)
Sitges és vila d'artistes. Hi tenen una plaça i, també, una associació, Artistes de Sitges, que té l'objectiu d'agrupar i potenciar els artistes sitgetants o que tenen algun vincle amb la vila. Dissabte, 22 d'octubre, alguns d'ells obriran les portes dels seus tallers a tots els que vingueu al Dia SÀPIENS. A les 11 h podreu visitar el taller de l'escultor Pere Jou (Prat de la Riba, 13); a les 12 h i a les 18 h, Núria Corretgé conduirà una visita guiada a la seva darrera exposició, 'Orbis' (edifici Miramar. C. Davallada, 12); a les 13 h, l'escultor Dogny Abreu ens explicarà tots els detalls de la seva última exposició, 'Arrels (edifici Miramar); a les 17.30 h, membres de l'associació pintaran en directe ('action painting', pintor: Modesto Caballero; dansa: Sílvia Cuesta; poesia: Joan Duran, David Jou i Àngel González Franco; Dj: Núria Scarp) al pati de l'edifici Miramar (C. Fonollar, s/n) i, a les 18 h, hi haurà una tertúlia amb els pintors Joan Soler-Jové i Francesc Sillué a l'Estudi Vidal (C. d'en Bosch, 6-8). A més, d'11 a 13.30 i de 17 a 20 h, també podreu veure al pati de l'Edifici Miramar com es crea una escultura i visitar l'exposició col·lectiva que acull el Cercle Artístic (C. d'en Bosch, 6-8, 1r pis), en la qual hi haurà diferents artistes pintant en directe.
Conferències al Saló Blau (Palau de Maricel. 12 h, 17 h, 18 h i 19 h)
A més de gaudir de visites guiades al Palau Maricel, també podreu accedir-hi per escoltar diferents xerrades sobre la història de Sitges.
- 12 h. L'historiador Miquel Àngel Martínez ens parlarà de la relació entre Sitges i el mar a l'època moderna.
- 17 h. La historiadora Carme Muntaner impartirà la conferència 'Viure a Sitges a l'edat mitjana: entre el mar i la terra'.
- 18 h. L'arqueòleg Pere Izquierdo ens endinsarà en el món dels galions ('Guerra, naufragis i recerca dels galions de Sitges').
- 19 h. Es presentarà el llibre 'Les set vides de Pere Romeu', de Josep Bargalló. Hi intervindran l'autor, Quim Torra (edicions A Contravent), Clàudia Pujol (directora de SÀPIENS) i Vinyet Panyella (Comissària de l'Any Casas).
Tast de vermut indià (12-15 h) i degustació de malvasia (20 h)
La gastronomia del municipi que acull el Dia SÀPIENS sempre és present al programa. Enguany, es recordarà el llegat 'americano' de Sitges amb un tast de vermut indià al bar La Guineu (de 12 a 15 h) i, a les 20 h a les terrasses del Palau Maricel, es farà una degustació de la malvasia del municipi del Garraf, el cèlebre vi dolç de la vila que l'any 2014 va aconseguir un èxit important, quan la llista Parker -la classificació més important de vins de qualitat-, va atorgar a la Malvasia Seca uns merescuts 92 punts.
Exhibició castellera del patrimoni (18 h)
Els castellers també tindran presència al Dia SÀPIENS. A les sis de la tarda, la plaça de Cap de la Vila serà el lloc on els castellers descarregaran les seves torres. Hi participaran els Castellers de Vilafranca, Cornellà, Molins de Rei, Les Roquetes i la Colla Jove de Sitges.
Informació pràctica
- Quan i on se celebra el Dia SÀPIENS? Dissabte 22 d'octubre a Sitges (Garraf).
- M'he d'inscriure a les activitats? No, són obertes a tothom.
- Hi ha algun acte de pagament? Sí, el tast de vermut indià té un cost de 2 € per persona.
- Puc anar-hi amb els nens? I tant, de fet hem organitzat un taller pensat especialment per a la quitxalla.
- Com arribar-hi
- Amb tren: la línia R2 Sud de Rodalies de Catalunya té parada a Sitges.
- Amb cotxe: per l'autopista C-32 (túnels del Garraf), amb un dels peatges més cars de Catalunya, o bé per la C-31 (costes del Garraf), sense peatge, però amb moltíssims revolts. Cal agafar la sortida que mena a Sitges.
- Amb autobús: s'hi pot arribar amb l'empresa d'autobusos Mon-bus.
- A Twitter: podreu informar-vos de totes les novetats sobre el Dia SÀPIENS amb l'etiqueta #DiaSÀPIENS