"Jo, de petita, anava sempre al moll". És una frase molt vinculada a les dones –no només als homes– de la comunitat pescadora del barri de la Barceloneta. La connexió de totes les persones que viuen en aquest barri amb el mar és evident, però aquesta acció quotidiana, gairebé diària, de passar pel moll és un símbol de pertinença, una expressió del vincle amb el territori que habiten i amb l'activitat que s'hi duu a terme.
Aquesta frase dona nom a l'exposició que es pot visitar fins a l'1 de setembre al Museu Marítim de Barcelona i que reflexiona sobre el present i el futur de la pesca al barri barceloní. I ho fa a través del testimoni de les dones que han agafat les regnes d'aquesta activitat per reinventar-la i adaptar-la a les noves necessitats. Jo, de petita, anava sempre al moll mostra les dificultats que viu la professió, marcada per la manca de relleu generacional i per la pèrdua d'espais a causa de la pressió turística, i reflexiona sobre sostenibilitat, la gran necessitat que aquestes dones reivindiquen com l'única via per a la supervivència de l'ofici.
Coincidint amb l'Any Internacional de la Pesca, l'exposició visibilitza la tasca d'un conjunt de joves de Catalunya, València i les Balears, majoritàriament dones, que treballa per aconseguir una pesca sostenible que se sumi als nous objectius mediambientals. Una nova manera de relacionar-se amb el mar que es caracteritza per la proximitat, la inclusió i la diversitat, i que alhora promou un consum de peix sostenible entre la ciutadania.
Activitats paral·leles
Al voltant de l'exposició s'han organitzat diverses activitats, com ara:
- Visites comentades amb la comissària de la mostra els dimarts 5 d'abril (18 h), 17 de maig (17 h) i 7 de juny (17 h).
- Contaconte El Marineret de la Barceloneta: un recorregut sensorial pel barri mariner de la Barceloneta els dies 2 i 11 d'abril, a les 17.30 h.
Informació pràctica
- Exposició: Jo, de petita, anava sempre al moll
- Lloc: vestíbul del Museu Marítim de Barcelona.
- Data: fins a l'1 de setembre.
- Horari: de dilluns a diumenge, de 10 h a 20 h.
- Preu: gratuït.