La Casa Gassia d'Esterri d'Àneu, la Serradora d'Alós, el conjunt monumental de Son, la formatgeria de Gavàs, els búnquers de la Guingueta d'Àneu... Són alguns dels centres patrimonials que vertebren l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, un equipament que es troba, igual que les valls que representa, disseminat pel territori aneuenc. Un equipament que, aquest 2024, celebra trenta anys de la seva fundació.
Lluny de voler perdre les seves formes de vida tradicionals amb la transformació de la societat rural al llarg del segle XX, l'any 1994 es va fundar l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu amb l'objectiu de recuperar, conservar i difondre el valuós patrimoni de la vida a pagès de la vall. Trenta anys després, es commemora l'aniversari d'un projecte que des dels seus inicis ha reivindicat la museologia social, la implicació en el territori i el treball amb els diferents sectors de la comunitat local.
Per celebrar-ho, ha organitzat Els ecomuseus, els museus locals i els museus etnològics en clau de futur, unes jornades que volen fer reflexionar sobre el futur dels museus locals i dels museus de territori. La trobada tindrà lloc els dies 24 i 25 d'octubre al Paller de la Casa Gassia, una llar típica del segle XVIII que acull la seu central de l'Ecomuseu, i oferirà diverses conferències sobre els reptes, els nous escenaris i els debats socials que afrontaran aquests equipaments durant els pròxims trenta anys.
Les jornades són gratuïtes, però requereixen fer-ne la reserva prèvia a [email protected]. Consulteu-ne el programa complet aquí.
