El bombardeig al País Valencià (1936-1939)

Entrevistem els historiadors Rafael Aracil i Joan Villarroya

Efectes del bombardeig a la ciutat de València
Efectes del bombardeig a la ciutat de València
3 de maig del 2011
Autor
Per Oriol Gracià
El País Valencià va ser un objectiu prioritari pels responsables de l'aviació franquista, italiana i alemanya des dels primers mesos de la guerra. A través dels ports valencians arribava l'ajut militar enviat per la Unió Soviètica i per les vies fèrries es transportava la majoria d'aquest ajut cap a Madrid. Aquests són els motius que expliquen els primers bombardeigs, que més endavant es van intensificar. En total, van ser 637 dies de bombardeigs —de 992 que va durar el conflicte bèl·lic. Els historiadors Rafael Aracil i Joan Villarroya han publicat el llibre ‘El País Valencià sota les bombes (1936-1939)', que documenta tot aquest període.

Per primera vegada reuniu el nom i el cognom de més de 1.300 víctimes dels bombardeigs al País Valencià. Per què fins ara ningú no havia fet un estudi exhaustiu sobre aquest tema?
En algunes ciutats i pobles ja existia una llista de morts de manera aïllada, però en el cas concret de València capital no s'havia fet cap treball d'aquest tipus. Precisament, un dels valors principals d'aquest llibre és la publicació d'una síntesi dels bombardeigs amb la identificació de les víctimes.

Per què l'aviaciófranquista va atacar objectius que no eren estrictament militars?
Per a molts teòrics de la guerra aèria, terroritzar la població civil també constituïa un objectiu militar, i, per tant, el seu objectiu era causar danys entre la població civil. Durant aquest període els avions dels revoltats van bombardejar els nuclis urbans de manera conscient i perfectament premeditada.

Quin sentit tenia bombardejar la població civil al final del conflicte, quan la guerra ja estava gairebé guanyada?
Vist des de la perspectiva actual no en té cap, però podem suposar que l'exèrcit de Franco volia deixar clar que no hi havia cap possibilitat de resistència. L'aviació franquista va bombardejar pobles i ciutats del País Valencià fins pràcticament el darrer dia de la guerra amb l'objectiu d'anul·lar qualsevol esperança dels republicans en el progrés dels combats.

Quins van ser els principals efectes d'aquells bombardeigs?
Les morts civils i els bombardeigs van aconseguir, d'una banda, desmoralitzar la població; de l'altra, destruir algunes instal·lacions vitals per a l'acció militar, com eren els diversos ports del País Valencià, porta d'entrada de l'ajuda soviètica. Però el més important de tot és que Franco va demostrar als republicans la seva clara superioritat en la guerra aèria.