El celler de vi més antic de Catalunya

Els arqueòlegs han confirmat que les restes descobertes al jaciment del Coll de Moro de Gandesa són del segle III aC

Jaciment del Coll de Moro -  Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC)
Jaciment del Coll de Moro - Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC)
8 de novembre del 2016
Autor
Francina Fortuny
Guardar a favorits
Durant la tercera campanya arqueològica realitzada al jaciment del Coll de Moro, a Gandesa, s'ha confirmat que el celler de vi trobat l'any passat és del segle III aC. A més, les investigacions apunten que el poblat formava part d'un barri artesanal important dedicat al sector primari.

Un equip d'arqueòlegs de tot l'Estat, dirigit per la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), ha constatat que el trull –un safareig cavat a la pedra on es guardava el most– forma part d'un complex vinícola i industrial on també es confeccionava el tèxtil. S'ha iniciat un estudi químic dels sediments per trobar most o altres restes del procés d'elaboració del vi. Els arqueòlegs també han trobat el que podria ser la zona domèstica del poblat –on es trobarien els habitatges del barri– i peces de ceràmica, com elements de vaixella.

El jaciment de Coll de Moro és un assentament ibèric fortificat d'uns 3.350 metres que va durar del segle V aC al segle I dC. Actualment forma part de la Ruta dels Ibers, i les recents descobertes arqueològiques fan créixer la importància d'aquest jaciment. Tot indica que al Coll de Moro s'hi va construir un poblat ibèric que va ser clau en el desenvolupament de la indústria i l'artesania i que va ser un punt estratègic per al comerç i el desenvolupament econòmic.