El claustre de Santa Maria de Ripoll estrena restauració

Les obres han deixat al descobert portes i finestres amagades fins avui

Claustre del monestir de Santa Maria, a Ripoll -  Direcció General del Patrimoni Cultural / A. S.
Claustre del monestir de Santa Maria, a Ripoll - Direcció General del Patrimoni Cultural / A. S.
6 de febrer del 2012

Les obres de restauració del claustre del monestir de Santa Maria de Ripoll s'acaben d'inaugurar. El procés de restauració ha inclòs el tractament dels murs i la neteja i la restauració de columnes i capitells.

Quant als murs, s'han eliminat els revestiments de ciment pòrtland del segle XIX. Aquesta operació ha deixat visibles per primera vegada la textura material dels murs i de les seves obertures històriques. Aquestes obertures corresponen a portes i finestres de diferent caràcter i època, des d'època preromànica fins als segles XVII i XVIII, que comunicaven amb les dependències que es trobaven al voltant. Per ajudar a la comprensió de les descobertes, s'ha instal·lat una nova senyalització amb explicacions sobre el claustre.

Els capitells romànics
Els treballs de restauració també han posat en valor l'extraordinària col·lecció de capitells romànics de finals del segle XII disposats en les 13 arcades de la galeria nord. Són 26 capitells sota àbacs també amb decoració romànica. El conjunt presentava un aspecte molt deteriorat que impedia la correcta lectura de les escultures i els marbres.

A la paret sud-est del claustre s'hi ha trobat una imatge fragmentada d'una antiga marededéu. La imatge és una obra de molt alt relleu, quasi de volum sencer, d'una mare de Déu asseguda en un tron i de grans dimensions, de gairebé més d'1,5 m d'alçada. La imatge es troba en estat fragmentari a causa d'una mutilació per causes desconegudes, i només se'n conserva el cos, els braços i part del tronc.