El geni culinari, des de la prehistòria fins avui

El Museu d'Arqueologia de Catalunya presenta una exposició en la qual s'analitza la gastronomia actual a partir del llegat dels nostres avantpassats

Il·lustració de neandertals menjant
Il·lustració de neandertals menjant
1 d'abril del 2016
Autor
Redacció
Mostrar les restes arqueològiques des de la perspectiva culinària. Aquest és l'objectiu que es planteja el Museu d'Arqueologia de Catalunya dins de la seva missió de posar a l'abast de tota la societat el riquíssim patrimoni arqueològic del país. Per això, el centre acaba de presentar l'exposició ‘El geni culinari. Innovacions que marquen la nostra cuina', una mostra a través de la qual s'indaga en l'origen remot d'alguns dels nostres plats tradicionals i s'explica com la innovació i la creativitat no són fenòmens actuals, sinó una constant al llarg de la història de la gastronomia. Així, a través de restes arqueològiques lligades a l'alimentació —estris, atuells, i evidències del consum de determinats aliments o plats—, la mostra il·lustra que sense el "geni culinari" dels nostres ancestres no tindríem la cuina tradicional i encara menys la cuina creativa actual.

L'alimentació és un tema que desperta cada cop més l'interès de la societat, tant pel que fa a la qualitat del que mengem com a la creativitat gastronòmica i al component identitari de la nostra cuina. I l'arqueologia és l'única manera que tenim per conèixer com es menjava abans de l'aparició dels textos escrits. L'arqueologia recupera una gran quantitat de restes que tenen relació amb aquest àmbit, restes del que van menjar els nostres avantpassats, però també dels estris i atuells que feien servir. Restes que ens parlen de l'origen i de l'evolució de molts plats, d'innovacions que encara marquen la nostra cuina i que de ben segur podran servir d'inspiració per a noves creacions culinàries.

L'exposició és una iniciativa del Museu d'Arqueologia de Catalunya, però compta amb la col·laboració del Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Alicia i la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.