El jaciment del Pla d’Almatà, el nucli originari de Balaguer

L'antiga medina andalusina permet apropar-se al funcionament d'aquesta societat i descobrir l'embrió de la capital de la Noguera

El jaciment arqueològic del Pla d'Almatà, a Balaguer
El jaciment arqueològic del Pla d'Almatà, a Balaguer Wikimedia Commons

A mitjan segle VIII, les tropes àrabs i berbers van aixecar un campament militar al pla d'Almatà per establir la base d’operacions de les conquestes del Segre cap a Europa. Amb el pas dels anys, l’ús d’aquest campament va esdevenir cada vegada més civil, donant lloc a una ciutat (medina) que va ser esplendorosa cap al segle XI per la seva riquesa de recursos. Precisament, les restes d’aquesta medina són les que es poden visitar al jaciment del Pla d’Almatà, l’embrió de la ciutat de Balaguer que coneixem a dia d’avui, i un espai actualment declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Un passeig per Al-Àndalus
El recorregut per aquest jaciment, el més gran de l’època andalusina que es pot trobar a Catalunya, permet als visitants descobrir com era el concepte de família que tenia la societat d’Al-Andalus i remuntar-se als orígens de la capital de la Noguera. La visita, que és lliure i gratuïta, segueix un recorregut senyalitzat amb diferents plafons informatius, i, si es vol ampliar informació, el jaciment també disposa d'audioguia. Fins al 15 de setembre, el Pla d'Almatà es podrà visitar d’11 a 20 h, i a partir del 16 de setembre les visites es podran fer dissabtes, diumenges i festius, d’11 h a 14 h.

Si voleu més informació, consulteu el web de Visit Museum.