El Mig Cardener recupera el seu passat industrial

Callús, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria editen un llibre sobre la història del sector tèxtil al territori del Bages

Portada del llibre 'Fàbriques de riu'
Portada del llibre 'Fàbriques de riu'
31 de gener del 2014
Autor
Carla Galisteo
Els ajuntaments de Callús, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria han recuperat el seu passat industrial a través de l'edició i la publicació conjunta de l'obra ‘Fàbriques de riu', un ampli estudi sobre la història del sector tèxtil a la zona del Mig Cardener, a la comarca del Bages. Es tracta del primer llibre que aprofundeix en la trajectòria del sector en aquest territori, que va tenir una gran importància durant la Catalunya industrial.

Elaborat pels estudiosos Albert Fàbrega, Ramon Fons i Ester Llobet, ‘Fàbriques de riu' repassa el període industrial des dels seus inicis fins a principis del segle XXI, i en destaca la importància al territori des dels punts de vista històric, social, econòmic i demogràfic. La zona del Mig Cardener va ser pionera a Catalunya en la mercantilització de les fàbriques tèxtils, ja que a principis del segle XIX es va instal·lar a Súria la primera fàbrica catalana de filatura mecànica de cotó moguda per energia hidràulica.

El llibre ofereix, a més de nombroses dades inèdites sobre la història de les fàbriques de riu del Mig Cardener, informació sobre les principals nissagues i els empresaris tèxtils que les van dirigir, sobre la vida a les colònies industrials, així com el moviment obrer i les revoltes que van suscitar les dures condicions a les quals s'exposava el treball infantil i femení.

L'obra s'acompanya d'un DVD que conté el llibre digital ‘Història del tèxtil al Mig Cardener' i que inclou un recull de gairebé mil fotografies i imatges històriques de les fàbriques i de la vida quotidiana a les colònies.