El Museu de l'Electricitat serà un centre cultural més de Figueres

Endesa rehabilitarà l'espai per adequar-lo a la normativa de la xarxa museística de la ciutat

El Museu de l'Electricitat de Figueres -  Fundació Endesa
El Museu de l'Electricitat de Figueres - Fundació Endesa
28 de novembre del 2013
Endesa incorporarà el Museu de l'Electricitat que té a Figueres a la xarxa d'equipaments culturals de la capital de l'Alt Empordà. Per fer-ho, la companyia adequarà l'espai a la normativa museística actual. Les obres començaran en breu i està previst que el centre torni a obrir les portes a mitjan 2014.

El Museu de l'Electricitat de Figueres, únic a la Península dedicat a aquest tema, va obrir portes fa 25 anys en un edifici que havia estat el magatzem de la seu d'‘Hidro' –nom popular amb el qual es coneixia Hidroelèctrica de l'Empordà–, al carrer de Sant Josep. La inauguració es va fer el 1988, en el marc del 75è aniversari de la creació de l'Elèctrica, i ara que es compleix el centenari s'ha volgut fer un pas més i adherir l'equipament cultural a la xarxa de museus de la ciutat.

Després de les obres de rehabilitació, l'espai comptarà amb una imatge renovada que oferirà als visitants, prèvia reserva i per un preu simbòlic, l'oportunitat de conèixer el procés d'electrificació de la comarca i la vinculació d'‘Hidro' i Endesa al territori.

El centre –que té un aforament per a 89 persones– ocupa un espai de 500 m2 i hi ha exposades, en diverses sales, més de 500 peces del Fons Històric de la Companyia, la major part de les quals procedeixen de la desapareguda Hidroelèctrica de l'Empordà i daten des de 1895 fins a mitjan segle XX. D'entre la col·lecció de maquinària, utillatges i aparells de mesura en destaca la primera llum de carbó que va il·luminar, l'any 1903, la Rambla de Figueres. Aquesta llum funcionava amb dos carbons i avui dia encara es connecta quan hi ha visites a l'equipament.

Telèfons Ericsson de caoba
El Museu també compta amb un grup hidràulic complet (rodet de turbina Pelton, generador i regulador) de la primera dècada del segle passat corresponent a la Central de Vilallonga de Ter (ubicada a la vall de Camprodon, al Ripollès), així com una col·lecció de telèfons de paret amb caixa de roure i caoba de la marca Ericsson, un ampli ventall d'aparells de mesura, rellotges de comandament de les centrals, comptadors, filtres d'oli, aïlladors de porcellana i parallamps de totes les mides, entre d'altres.

El Museu de l'Electricitat de Figueres pertany a la Fundació Endesa, una organització que es va constituir el 1998 i que promociona la investigació, la cooperació per al desenvolupament econòmic i social, la defensa del medi ambient, la il·luminació de patrimoni historicoartístic i la realització d'activitats culturals, així com la preservació de peces tècniques i documentals que pertanyen al Fons Històric de la Companyia.