El neolític i roma al museu de Reus

El Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca exposa els nous materials arqueològics dels jaciments del Baix Camp

Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus -  Ajuntament de Reus
Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus - Ajuntament de Reus
27 d'agost del 2012
Autor
Carla Galisteo
El Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus ha incorporat als seus fons una àmplia sèrie de peces trobades als jaciments prehistòrics de l'aeroport de Reus i del Coll Blanc i al jaciment romà del Mas de Carnisser, a l'Albiol. Es tracta d'una trentena de caixes amb materials de funcionalitats domèstiques i funeràries documentades en les excavacions.

Entre les restes neolítiques localitzades destaquen nombroses cabanes i sitges, a més de restes humanes, que evidencien la presència de nuclis poblats que es dedicaven al conreu i la ramaderia. Aquestes troballes aporten noves dades sobre l'activitat humana a l'època neolítica en la zona, i confirmen la riquesa agrícola que té l'àrea de Reus des de temps prehistòrics. Als voltants de l'aeroport s'han recuperat ceràmiques amb tot tipus de decoracions, així com un aixovar funerari que consisteix en un collaret amb denes de variscita.

Al jaciment de Coll Blanc també s'hi ha trobat una estructura amb restes d'incineració que sembla ser un forn de ceràmica. Si els propers estudis ho confirmen, seria el més antic localitzat al municipi i documentaria l'existència de producció de ceràmica en un territori amb una gran tradició terrissera. En aquest jaciment també s'ha localitzat una estructura funerària que pertany a la cultura dels sepulcres de fossa, les tombes de la qual consistien a una fossa cavada a terra amb unes lloses que protegien els cadàvers. Altres dades de les costums dels habitants de l'assentament neolític les ha aportat la troballa del crani d'un gos, que podria demostrar que practicaven la domesticació d'animals.

Pel que fa al jaciment de Mas Carnisser, a l'Albiol, les excavacions han posat al descobert diferents estructures i enterraments d'època romana. Entre elles, dos murs amb restes de ceràmiques "tegulae"i dues inhumacions en àmfores de procedència africana. Aquests materials confirmen l'existència d'un vil·la romana entre els segles I i V.