El penediment de Santa Sofia d'Istanbul

Una turista retorna onze tessel·les daurades d'un dels mosaics de la basílica que havia aconseguit il·legalment fa cinquanta anys

La basílica de Santa Sofia d’Istanbul és un dels màxims exponents de l’art bizantí
La basílica de Santa Sofia d’Istanbul és un dels màxims exponents de l’art bizantí
8 de desembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
Desfer-se dels records d'un viatge no és una cosa gaire freqüent. I menys encara quan han passat 55 anys. Però si en lloc de recordar-te el millor d'unes vacances et provoquen angoixes i malsons, llavors tot s'entén. Això és el que li ha passat a la nord-americana Eliza B. Chrystie. De jove va visitar la vella Constantinoble i va tornar a casa amb 11 tessel·les daurades d'un dels mosaics de la basílica de Santa Sofia que li van regalar uns treballadors que els restauraven. En aquell moment no va pensar que estava cometent cap atemptat al patrimoni cultural i artístic d'un país, sinó que un regal és un regal, i si té 14 segles d'història, més atractiu encara.

Així, les tessel·les van restar a casa seva fins que els remordiments van fer acte de presència i la senyora va començar a patir fins al punt de decidir-se a retornar el que cinc dècades abans s'havia endut. Dit i fet. Acompanyada de la seva germana, va tornar a viatjar a Istanbul i va convèncer un joier del Gran Basar, Adil Birsen, que lliurés les tessel·les a les autoritats culturals en nom seu. Birsen va complir l'encàrrec i les peces es troben ara ja al Museu de Santa Sofia. Una basílica acostumada al llarg de la seva mil·lenària història a patir tot tipus de saquejos i robatoris i que ara, per una vegada, veu com quelcom seu li és retornat. Ara només cal saber a quin mosaic pertanyen les tessel·les recuperades, cosa difícil per la quantitat de mosaics que decoren el temple i, sobretot, per la manca de dades exactes sobre la procedència de les peces.