El Pissarro espoliat pels nazis es queda al Museu Thyssen

Un tribunal de Los Angeles ha desestimat la demanda de la família jueva que reclamava la propietat del quadre impressionista

Detall de l'obra de Pissarro 'Rue Saint-Honoré a la tarda. Efecte pluja' -  Museu Thyssen
Detall de l'obra de Pissarro 'Rue Saint-Honoré a la tarda. Efecte pluja' - Museu Thyssen
18 de juny del 2015
Autor
Redacció
El 1939, Lilly Cassirer —una acabalada dona jueva— es va veure obligada a desprendre's del quadre ‘Rue St. Honoré', del pintor impressionista Camille Pissarro, per la quantitat ínfima de 360 dòlars. Amb aquests diners va poder aconseguir el visat que la trauria del país i li evitaria una mort gairebé segura en algun dels camps d'extermini nazi. Acabada la guerra, Lilly Cassirer va reclamar per via judicial l'obra pintada el 1897, i davant la impossibilitat d'aconseguir-la el Govern Federal d'Alemanya li va oferir una compensació de 120.000 marcs.

El quadre va ser adquirit el 1976 pel baró Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, però la polèmica es va reobrir l'any 2000 quan Claude Cassirer, nét de Lilly, va descobrir l'obra per casualitat a la primera planta del Museu Thyssen de Madrid. La família, a través d'un tribunal californià, va demanar la restitució de la peça. Ara, després de més de deu anys de litigi, el jutge nord-americà John F. Walter ha donat la raó al Museu Thyssen al·legant, d'una banda, que Lilly ja va ser compensada en el seu moment per l'Estat alemany, i, de l'altra, que el cas s'ha de dirimir sota la legislació espanyola. Amb tot, Evelio Acevedo, gerent de la Fundació Col·lecció Thyssen-Bornemisza, va reconèixer que l'obra va ser espoliada i assegura que estan estudiant algun tipus de reconeixement moral, com per exemple col•locar una placa prop del quadre on s'expliqui la història de la peça. Malgrat la resolució judicial, la família Cassirer està decidida a recórrer contra la sentència.