El segon temple romà de Barcelona

Si es confirma l'origen de les restes sota l'església dels Sants Just i Pastor, seríem davant la gran notícia arqueològica dels últims temps a la ciutat

Barcino
Barcino
24 de setembre del 2015
Autor
Redacció
Barcino, la Barcelona romana, va ser una colònia fundada amb el permís de l'emperador August. Per això, a la part central del fòrum, s'hi va bastir un temple dedicat al culte imperial d'August. Amb el pas dels segles, l'edifici va ser enderrocat, però al final del segle XIX se'n van trobar tres columnes durant les obres de construcció de la seu del Centre Excursionista de Catalunya. Una quarta columna es trobava exposada a la plaça del Rei de la Ciutat Comtal i va ser incorporada al conjunt que ara es pot visitar, dins el conjunt del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona.

El temple, segurament, va ser construït en temps de Tiberi, el fill adoptiu d'August i responsable de la seva divinització oficial. Així, ocupava el centre del fòrum, i a més d'una funció religiosa complia una funció de propaganda política. Però tot i que sempre s'ha considerat que aquest edifici era el lloc de culte més important de Barcino, ara sembla que no era l'únic edifici d'aquest tipus a la ciutat.

La conservadora en cap del subsòl del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, Julia Beltrán, acaba de presentar les seves conclusions de les prospeccions realitzades sota l'església dels Sants Just i Pastor. L'estudi defensa l'existència d'un segon temple situat a escassa distància del fòrum, al costat del decumanus de la ciutat. D'aquest nou temple se'n conserva una cantonada del podi i restes d'alguns dels seus murs, ocults durant segles sota l'estructura de basíliques i esglésies cristianes. Si es constata aquesta hipòtesi, estaríem davant d'un dels descobriments arqueològics més importants dels últims temps a la ciutat de Barcelona.