Els antics governants egipcis patien de malnutrició

Un estudi revela que gran part de la població egípcia vivia en unes condicions de salut molt precàries

Imatge de la Gran Esfinx de Gizeh
Imatge de la Gran Esfinx de Gizeh
20 de febrer del 2013
Autor
Carla Galisteo
Una investigació de la Universitat de Jaén a la necròpoli de Qubbet el-Hawa, davant de la ciutat egípcia d'Aswan, ha descobert que els governants de l'antic Egipte no vivien tan bé com es creia. Tant ells com la població en general patien de malnutrició i malalties infeccioses, i tenien una esperança de vida que no superava els 30 anys. Aquests són els primers resultats de les anàlisis que els investigadors han fet sobre les restes òssies trobades durant l'excavació de la necròpoli.

El projecte de recerca Qubbet el-Hawa està duent a terme una excavació a la tomba número 33 de la necròpoli, una de les més grans i importants del jaciment. Va ser construïda durant la dinastia XII (del 1939 al 1760 aC) per enterrar-hi un alt mandatari de la regió, la identitat del qual encara es desconeix, i va ser reutilitzada posteriorment per enterrar-hi altres difunts, en almenys tres ocasions.

Durant els treballs arqueològics, s'han trobat prop de 200 mòmies a l'interior de la tomba, que han estat objecte d'una anàlisi antropològica per obtenir noves dades sobre l'antiga civilització egípcia. Les primeres conclusions de les anàlisis han tret a la llum noves i sorprenents dades sobre les condicions de vida de la classe social més alta, la dels governants. Tot i que tinguessin un nivell cultural elevadíssim, tota la població vivia en condicions de salut molt precàries, fins i tot la classe social més alta. Patien tot tipus de patologies, greus problemes de malnutrició i trastorns gastrointestinals a causa del consum d'aigua contaminada del Nil. Per això, la seva esperança de vida no arribava als 30 anys. Aquest fet s'ha pogut comprovar pel gran nombre de mòmies trobades a la tomba que pertanyen a joves d'entre 17 i 25 anys. Les greus malalties, a més, també afectaven els nens i es traduïen en una elevada mortalitat infantil.

Una altra dada que ha revelat l'excavació és que els governadors de la regió d'Aswan van practicar el mestissatge amb els habitants de la veïna regió de Núbia, l'actual Sudan. Aquest fet s'ha pogut saber gràcies a les inscripcions que contenen algunes tombes de la necròpoli, que narren les relacions entre ambdós territoris. A més, en la tomba del governador Herjuf, que data del 2200 aC, s'ha trobat la referència més antiga al grup ètnic dels pigmeus, en una narració que explica que va portar-ne un d'un viatge que va realitzar al centre d'Àfrica.

El projecte, liderat per la Universitat de Jaén, compta també amb la participació d'antropòlegs del Laboratori d'Antropologia Física de la Universitat de Granada i del Consell Suprem d'Antiguitats de la República Àrab d'Egipte.