Els estrats del circ romà de Tarragona

Les excavacions al circ de Tàrraco descobreixen els canvis que s'hi van produir a l'edat mitjana

Vista del circ romà de Tarragona -  Shutterstock
Vista del circ romà de Tarragona - Shutterstock
29 d'agost del 2012
Autor
Carla Galisteo
L'Ajuntament de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica han engegat una nova intervenció arqueològica a l'arena del circ romà per estudiar les construccions posteriors que s'hi van aixecar a les èpoques visigòtica i medieval. La campanya compta amb la participació voluntària de 14 estudiants d'arqueologia, en una iniciativa que ja s'ha fet en altres monuments de la ciutat –com l'Amfiteatre– i que permetrà als estudiants posar en pràctica els coneixements assolits a les aules.

El circ romà, construït al segle I dC, és l'evidència més antiga d'aquest espai, però conserva rastres de les diferents ocupacions que ha patit al llarg de la història. Es coneix que al segle XIV es va recuperar la zona interior del circ i es va construir un edifici sobre l'arena. Anomenat ‘Pati de la Boqueria' o ‘del Comú', consistia en un pati descobert que servia per tancar-hi el bestiar. Aquell espai en què inicialment es feien les curses de carros, durant l'edat mitjana es va dedicar a la ramaderia, i aquest és només un exemple de com les noves civilitzacions es van anar bastint sobre l'antiga ciutat romana.

Les excavacions, que s'allargaran fins al 20 de setembre, consistiran en la realització de dos sondatges. El primer dins l'estructura medieval, per obtenir més dades sobre la restauració de la ciutat a l'edat mitjana, i l'altre a la mateixa cota de l'arena, concretament al sector de la capçalera oriental i a l'entorn del podi romà. En aquest punt, es pretén recuperar part de la cota original de la sorra del circ, que actualment no és visible. Quan la campanya finalitzi, el Museu d'Història de Tarragona crearà nous plafons informatius al recinte, amb les noves documentacions i les troballes que puguin sorgir dels treballs arqueològics.