Els ibers tornen als jaciments de Catalunya

Aquest cap de setmana, una vintena de jaciments d’arreu de Catalunya organitzen activitats amb motiu del Cap de Setmana Ibèric

El jaciment arqueològic de l'Esquerda va guanyar la quarta edició d''El monument favorit dels catalans'
El jaciment arqueològic de l'Esquerda va guanyar la quarta edició d''El monument favorit dels catalans' Museu Arqueològic de l'Esquerda
4 d'octubre del 2019
Autor
Joan Esculies

'Vikings'. Segur que heu sentit a parlar de la sèrie o l’heu vista. Si no, us la recomano. En les seves cinc temporades, una setantena de capítols, explica les aventures d’una saga de cabdills nòrdics amb la intenció de mostrar amb la màxima fidelitat el seu modus vivendi, encara que ja podeu comptar que en els arguments allò que no se sap s’ha ficcionat.

Per poc que us hi hàgiu posat ja sabeu que de sèries històriques n’hi ha un bon grapat. Veient-les hom no pot estar-se de preguntar per què a casa nostra no es duu més a les pantalles la història de Catalunya i per què no es ven als productors europeus i nord-americans. Situeu, per exemple, en un mapa del país els lacetans, els ceretans, els ausetans, els ilercavons, els ilergets, els indigets, els cessetans. Cada territori amb les seves especificitats de fa més de 2.300 anys. Les relacions de veïnatge entre ells i amb la resta d’ibers que s’estenien al llarg del litoral des del Llenguadoc fins a Andalusia. Les lluites, les aliances, el contacte amb grecs, romans, cartaginesos. No creieu que el seu món era tan apassionant com el dels vikings?

El 5 i 6 d’octubre, en la 19a edició del Cap de Setmana Ibèric, més d’una vintena de jaciments d’arreu de Catalunya organitzen activitats, enguany centrades en la casa, per tal que puguem conèixer com vivien, qui eren, què menjaven i bevien, com treballaven i morien. Apropeu-vos-hi. Quan torneu al sofà se us escaparà un sospir. Ai, si Netflix emetés uns 'Ibers'!

Informació pràctica

  • Dates: 5 i 6 d'octubre.
  • Jaciments que hi participen: l'Esquerda (Monument favorit dels catalans 2019), El Castellot, Ullastret, El Casol de Puigcastellet, Castell, Sant Sebastià de la Guarda, Fortificació Ibèrica del Montgròs, Almenara, El Cogulló, El Molí d’Espígol, Els Estincells, La Fortalesa dels Vilars, Ca n'Oliver, Puig Castellar, Puig de Castellet i Turó Rodó, Olèrdola, Font de la Canya, Sant Miquel, Coll del Moro, Rabassats, Darró, la Ciutadella, El Castellet de Banyoles i La Moleta del Remei.
  • Programa: descarregueu-vos-el aquí. Per a més informació, visiteu el web de la Ruta dels ibers.