Els primers èxits arqueològics de l'Ictineu3

La tecnologia del submarí català ha permès descobrir un jaciment arqueològic de 2.000 anys sota les aigües de la Costa Blava francesa.

El submarí 'Ictineu 3' -  ICTINEU Submarins
El submarí 'Ictineu 3' - ICTINEU Submarins
10 de desembre del 2015
Autor
Redacció
Només fa tres mesos que el submarí català Ictineu 3 es va presentar públicament. Es tracta d'un dels aparells d'aquest tipus més avançats del món, tecnològicament parlant: pot submergir-se fins als 1.200 metres de profunditat i disposa d'una gran finestra de metacrilat que permet visualitzar i fotografiar objectes i animals que apareixen en el seu camp de visió. És el primer submarí català des dels dos Ictineus que Narcís Monturiol va presentar els anys 1859 i 1864. Igual que els seus predecessors, és un exemple d'innovació, disseny i enginyeria 100% catalana.

Ara, l'Ictineu 3 ha estat el protagonista d'una troballa inesperada. En el marc d'una campanya biològica —pensada per observar els ecosistemes marins— en aigües de la Costa Blava francesa el submarí ha permès trobar un jaciment arqueològic d'uns 2.000 anys totalment intacte. Es tracta d'àmfores que es conserven sobre l'estructura d'un antic vaixell. Se sap que el jaciment està a una profunditat d'entre 100 i 200 metres, però els responsables no han volgut desvetllar el punt exacte on es troba, per evitar que sigui saquejat.

Aquesta però no és la primera descoberta de l'aparell, creat . El setembre passat, després d'onze anys de feina i gairebé tres milions d'euros d'inversió, l'Ictineu 3 va realitzar la seva primera campanya científica. En aquell cas es va apropar al jaciment de Cala Cativa I a poques milles del litoral del Port de la Selva. En aquella ocasió, el submarí va permetre observar un vaixell d'entre 8 i 9 metres d'eslora datat al segle I aC i que transportava 100 àmfores de vi.