Els tastos culinaris del Dia SÀPIENS

El xef Gerard Xifra, del restaurant Sant Miquel de Sant Esteve d'en Bas, oferirà un tast de cuina volcànica

Gerard Xifra, xef del restaurant Sant Miquel de Sant Esteve de Bas
Gerard Xifra, xef del restaurant Sant Miquel de Sant Esteve de Bas
23 de maig del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
El que potser és el tret més distintiu de la Garrotxa, els volcans, ha donat nom a un grup gastronòmic que, com els seus integrants expliquen, "ha consolidat una cuina apassionada basada en els usos gastronòmics més arrelats a la comarca". Es tracta del col·lectiu Cuina Volcànica, el treball del qual ha contribuït decisivament a incrementar l'interès de la Garrotxa més enllà dels seus atractius naturals, històrics i monumentals.Els assistents al Dia SÀPIENS del proper 2 de juny tindran l'oportunitat de tastar algunes de les seves creacions de la mà de Gerard Xifra, xef del restaurant Sant Miquel de Sant Esteve d'en Bas i president de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa. Nosaltres hi hem parlat.

Tothom coneix la comarca de la Garrotxa pels seus volcans, però potser no tant per la seva cuina volcànica. Quines són les arrels d'aquesta?
Com bé diu el nom, es troben en el fet de potenciar la gastronomia i els productes no solament de la zona volcànica, sinó de tota la Garrotxa. Volem promocionar el territori i tota la seva àrea agroalimentària. Per això utilitzem els productes conreats, criats i elaborats de forma artesanal.

Quins són els productes estrella?
Podríem parlar del farro, nom amb què es coneix la farina de blat de moro blanc, cereal conreat tradicionalment a la comarca i que abans s'associava a èpoques de fam. En els darrers temps s'ha recuperat com a cultiu distintiu per les seves qualitats dietètiques i gastronòmiques. Tampoc podem deixar de banda els naps negres, més fins i saborosos que la resta de varietats. I la llista continua: la ratafia, la patata mora, els fesols de Santa Pau, conreats en els sòls volcànics d'aquesta vila, i embotits com el piumoc, un embotit sec fet del costelló del porc de sabor molt intens i penetrant.

Tradició o innovació. Què domina més en la cuina volcànica?
La cuina de la nostra comarca es basa en un receptari tradicional, creatiu i atrevit. Domina més la tradició, tot i que la innovació és constant. No obstant això, s'ha de tenir en compte que en aquesta comarca predominen els negocis familiars i amb trajectòria, i canviar la carta amb molta innovació provoca una reestructuració molt forta en l'empresa. Però els restaurants amb estrella de la nostra terra tots creuen en aquest projecte.

El proper 2 de juny, en el marc de les activitats del Dia SÀPIENS, vostè ens farà un tast de cuina volcànica. En què consistirà?
Doncs farem un repàs als diferents productes esmentats, tant dolços com salats, però en plats sempre de fàcil execució perquè la gent que vingui a veure'ns pugui provar de fer-los a casa seva.