Els "tresors" de la Draga de Banyoles

Es reprenen les excavacions al jaciment del llac, d'un interès excepcional per comprendre la vida a l'Europa occidental del neolític

Excavacions al jaciment de la Draga de Banyoles
Excavacions al jaciment de la Draga de Banyoles
7 de juny del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Descobert el 1990, el jaciment de la Draga, a Banyoles, té un interès excepcional per comprendre la vida a l'Europa occidental del neolític, i a més és l'únic jaciment lacustre de la península Ibèrica, només comparable amb altres poblats del centre europeu. Ara acaba d'iniciar-se la campanya d'excavacions 2012, que es perllongarà fins al mes d'agost. Els treballs es duen a terme sota la coordinació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i compten amb el suport del Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Cap al 5200 aC, quan aquest poblat va ser aixecat, les aigües de l'estany eren 2 metres més baixes que ara, raó per la qual la zona on estaven les cabanes, arran de l'antiga riba, ara es troba inundada. Això ha propiciat una conservació excepcional de la matèria orgànica, amb restes de les cabanes de fusta, utensilis de diferents tipus com arcs, cistells, falçs, cordes, pals cavadors… L'any 2011 fins i tot s'hi va trobar un estri fet totalment amb fusta que s'ha interpretat com una pala o un rem.

La campanya que ara s'inicia és una continuació del projecte "La Draga i les ocupacions lacustres prehistòriques de l'estany de Banyoles dins del context de l'Europa Occidental", que es va començar el 2008. Tal com s'ha fet altres anys, paral·lelament a les excavacions a la zona seca es realitzaran diferents prospeccions subaquàtiques al voltant de l'estany. Segons els sondeigs de 1990 i les perforacions sistemàtiques de 1996, el poblat ocupa 10.000 metres quadrats, 1.000 dels quals han quedat submergits.