L’Ecomuseu-Farinera conserva i difon el patrimoni industrial fariner de Castelló d’Empúries. Es tracta d’un exemple de fàbrica de farina propi del sistema austrohongarès aparegut a Budapest l’any 1837 que es va estendre ràpidament per Europa. L’activitat farinera, però, ja es desenvolupava a la vila empordanesa des de l’època medieval. De fet, el primer molí documentat data de l'any 1331. El museu mostra la vida d'aquells que es dedicaven al cultiu del gra del blat i exposa com es feia la farina. Si el visiteu, hi trobareu diverses màquines de finals del segle XIX i principis del XX. També podreu veure el Rec del Molí, un canal d'aigua d'origen medieval que actualment es pot vorejar des de la Farinera fins al pont de la Mercè.
L'equipament organitza activitats d'estiu, com 'Enfarina't', una visita guiada que es podrà fer del 2 de juliol al 28 d'agost amb què es donarà a conèixer la fàbrica, els seus processos de treball i els secrets de la farina, i que acabarà amb un tast de pa de la Tramuntana i cervesa Rufa de blat.
Una altra de les propostes és ‘Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català’, una exposició sobre la recuperació i reutilització d'espais industrials com la Masia Freixa de Terrassa o la cimentera Sanson, que avui dia és l'habitatge i el taller de l'arquitecte Ricard Bofill. La mostra es podrà veure del 7 de juliol al 30 de setembre.
Informació pràctica
- Exposició 'Espais recobrats': del 7 de juliol al 30 de setembre.
- Les visites 'Enfarina't' es faran en català i en francès els dilluns, i en castellà i en anglès els dimecres. Per assistir-hi, cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 972 25 05 12.
- Per a més informació, consulteu el web de l'Ecomuseu.