Es recupera l'església de la cartoixa d'Escaladei

El monument torna a lluir en tota la seva esplendor i obre al públic després d'un important procés de rehabilitació i restauració

Restauració de l'església de la cartoixa d'Escaladei
Restauració de l'església de la cartoixa d'Escaladei Jordi Play - Departament de Cultura
12 de març del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

L'església de la cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, la primera cartoixa de la Península i alhora una joia del Renaixement català, ha recuperat tota la seva esplendor després d'un important procés de rehabilitació i restauració que coincideix amb la celebració dels 830 anys de la seva fundació.

L'antic temple del monestir estava totalment en ruïnes a causa de la destrucció, l'abandonament i l'espoli que van seguir a la desamortització eclesiàstica del 1835. La seva restauració, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, posa punt final a un ambiciós projecte de recerca i rehabilitació arquitectònica de tot el conjunt monumental que ha servit per recuperar, en el cas de l'església, la coberta original i la morfologia que tenia en el segle XVIII. També s'ha pogut definir el presbiteri i identificar l'altar, s'ha descobert el paviment i s'han recuperat nombrosos elements arquitectònics i decoratius originals. 

Així mateix, la intervenció ha permès recuperar les dues sagristies situades a banda i banda de la capçalera de l'església, desenrunar tres capelles gòtiques de principis del segle XV i descobrir nombrosos elements de la capella del Santíssim, de la qual només hi havia notícies documentals i poques evidències arquitectòniques. 

Visites guiades gratuïtes

Per celebrar l'obertura, el monument ofereix visites guiades gratuïtes a l'església de Santa Maria d'Escaladei els dissabtes i diumenges fins al 17 de març. Consulteu-ne les dates i inscriviu-vos-hi a través del web del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.

LOGO PETIT JPG