Escolta 'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Cada dimarts, l'Arxiu Nacional presenta una nova història teixida a partir dels documents que constitueixen el seu fons

'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional
'Sentir l'Arxiu', el pòdcast de l'Arxiu Nacional Arxiu Nacional de Catalunya

Milers i milers de documents són els fils d'una xarxa de fets, testimonis i vides que formen el patrimoni documental de l'Arxiu Nacional de Catalunya. Amb el nou pòdcast Sentir l'Arxiu, produït per Abacus, aquesta institució vol donar a conèixer els seus fons i acostar-los a tots els públics a través d’un tast d'històries úniques i personals, alhora que explica el valor de la feina que fa per conservar aquest patrimoni.

Al llarg de sis episodis, descobrireu les històries de sis personatges que us submergiran en experiències de vida, de guerra, de repressió i exili, d'idees, de valors i d'esforços col·lectius. Cada dimarts podreu escoltar aquí una nova història, començant per la de l'arxiver Agustí Duran i Sanpere, jutjat el 1939 per desafiar el bàndol guanyador, i Honorat de Pallejà, les memòries del qual ens fan reviure la cursa d'un filipista per salvar la pell.  


Episodi 1. Agustí Duran i Sanpere, missió impossible 

1939. Un home espera la sentència d'un tribunal que l'acusa de catalanista, entre molts altres càrrecs. Ell s'ha limitat a fer la seva feina i l'ha fet superant tota mena de dificultats; fins i tot, jugant-s'hi la vida. La guerra s'ha acabat i no són bons temps per als que han desafiat el bàndol guanyador. Ara, la justícia esdevé revenja.

2. Honorat de Pallejà, alta fidelitat

Barcelona sota les bombes. El setge ha esclatat. Un home busca refugi amb la seva família. Però no només fugen de les explosions. Hi ha una altra amenaça tant o més letal que les bombes: els seus enemics, dins de la mateixa ciutat. Les tornes estan canviant i, ara, els vells repressors seran els nous reprimits.

3. Conxita Simarro, diari de guerra

És tard. Tot és fosc. Fa fred. La Conxita ha sentit soroll a la cuina. S’aixeca mig adormida i, de puntetes, molt a poc a poc, s’acosta a la porta entreoberta i para l’orella. Els pares, asseguts a la taula, parlen molt fluixet. Estan preocupats. Potser no podran mantenir-se junts. Són temps difícils i s’han de prendre decisions difícils.

4. Cristòfor Juandó, el somni etern

1888. El nou monument a Colom saluda els milers de visitants d’arreu del món que arriben a Barcelona per conèixer els darrers avenços que s’estan presentant a l’Exposició Universal. Entre aquestes novetats, un nou model de molí de vent mai vist abans crida l’atenció d’un jurat internacional que premia amb una medalla de plata el seu creador, un home completament disposat a canviar el món.

5. Estefania de Requesens, el gran llegat

Flandes. 1573. La revolta no s’atura i s’enverina cada vegada més. La política de repressió i acarnissament ha tingut l’efecte contrari al desitjat. El descontrol és absolut. La situació, insostenible. L’emperador decideix recórrer al seu millor home i bon amic d’infantesa. L’heroi de la batalla de Lepant afronta un repte majúscul: pacificar el territori abans no sigui massa tard.



6. Joan Blázquez, tornarem per primavera

1960. Aeroport d’Orly, París. La Guerra Freda. Un passatger procedent de Viena és retingut per les autoritats, que li deneguen l’entrada a França. Una ordre d’expulsió barra el pas a un home amb el rang de general de divisió de l’exèrcit francès, condecorat amb la medalla de la Resistència i amb grau de cavaller de la Legió d’Honor. Alguna cosa no rutlla si algú no pot entrar al país que ha defensat amb la seva vida.