L'església de Sant Sever, el temple més ben conservat del barroc a Barcelona

Les obres de restauració de l'edifici, que van començar el 2019, arriben al seu darrer tram i constaten la bona salut de l'església, construïda entre el 1699 i el 1704

Actualment, l'església es troba immersa en les obres de reparació, que es preveu que finalitzin en els pròxims mesos
Actualment, l'església es troba immersa en les obres de reparació, que es preveu que finalitzin en els pròxims mesos Catedral de Barcelona
21 de novembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

L'església barroca de Sant Sever s'afirma com el temple més ben conservat de la seva època a Barcelona, com ho han constatat les darreres obres de restauració que s'han fet a l'edifici, dissenyat per l'arquitecte Jaume Arnaudies. Actualment es troben en el darrer tram de la renovació, amb la rehabilitació del sotacoberta, l'interior del temple i la recuperació del retaule central. 

En aquesta nova reparació ha destacat la troballa d'un grup de bigues de fusta policromades possiblement datades del segle XIV, que van ser emprades cinc segles després per reparar l'estructura del sotacoberta de l'església. Altres elements de valor que s'han conservat a Sant Sever són el retaule de l'altar major de l'escultor Pere Costa, així com la decoració de la façana principal, les tribunes de fusta amb plata colrada de l'escultor Jeroni Escarabatxeres o el seu orgue, del 1721.

Fins ara, les restauracions més significatives de l'església s'havien dut a terme el 1911, quan es va reparar la façana principal, i el 1929, quan es va embellir la paret lateral mitgera. És per això que la reforma actual, que es va iniciar el 2019 i que està previst que acabi en pocs mesos, suposa una de les intervencions més ambicioses de recuperació del patrimoni cultural de Catalunya, amb l'objectiu de frenar el deteriorament de la coberta i d'altres elements arquitectònics malmesos per la pol·lució i per una plaga de tèrmits.

L'església de Sant Sever, que va començar la seva construcció a finals del segle XVII, és una de les quatre esglésies de Ciutat Vella que no es va cremar durant la Guerra Civil. Tot i ser de dimensions reduïdes i tenir una localització dissimulada, és considerada una joia del barroc barceloní, molt valorada pels ciutadans, que aviat la podran visitar del tot recuperada.