L'estiueig a l'Espanya franquista, vist per artistes europeus

L'exposició 'Vacances amb Franco' revisa l'experiència de diversos artistes que van estiuejar a la costa espanyola en plena dictadura

Exposició 'Vacances amb Franco'
Exposició 'Vacances amb Franco' Carles Palacio/Bòlit
11 de juliol del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

El 1951 arribava el turista que feia un milió a la costa espanyola, el mateix any que ho feia el primer ambaixador dels Estats Units. Començava així una aliança entre turisme, franquisme i capitalisme que va convertir el nostre país en un paradís barat de sol i platges per a la classe mitjana europea. Un model productiu que va aportar riquesa i aparent modernitat al franquisme, però que obligava la ciutadania a conviure amb una realitat contradictòria en plena dictadura.

Ara, l'exposició Vacances amb Franco. Els meus estius a l'Espanya franquista recorda aquella època a través de l'experiència rememorada de joves artistes que van estiuejar a la costa espanyola amb les seves famíles, sovint ignorant quina era la realitat social del seu destí de lleure. A través de l'obra de Monika Anselment, Christoph Otto, Annette Riemann, Tom Theunissen, Jörg Zimmer, Denys Blacker, Stefanie Unruh i Ulrike Weiss, descobrireu com van viure els estius a casa nostra mentre la dictadura intentava transmetre una imatge de normalitat i llibertat.

Organitzada pel Museu de l'Empordà de Figueres i el Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, la mostra es pot veure fins al 22 de setembre a la Sala d'Exposicions l'Escorxador de Figueres i a l'espai Bòlit Sant Nicolau de Girona fins al 6 d'octubre.