L'Ajuntament de Caldes de Montbui ha presentat l'estudi Les víctimes de l'espoli franquista a Caldes de Montbui, 1939-2023, un informe exhaustiu que analitza l'espoli que el franquisme va dur a terme al municipi com a mecanisme repressiu al final de la Guerra Civil.
La recerca, elaborada per Neus Moran Gimeno, doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (UB) i investigadora de la Càtedra Josep Termes de la UB, ha permès identificar i documentar els béns que es van requisar, analitzar com es va dur a terme l'espoli i, en alguns casos, determinar quin ha estat el destí d'aquest patrimoni. De moment s'ha fet pública una primera part de l'estudi sobre les entitats i indústries que van ser víctimes de l'espoli, i en els propers mesos es preveu finalitzar una segona part centrada en l'espoli sobre les persones físiques.
A Caldes de Montbui s'han localitzat gairebé dos-cents procediments judicials militars i una trentena d'expedients de responsabilitats polítiques incoats contra més de cinquanta persones. Entre aquests expedients destaquen els instruïts contra el Centre Democràtic i Progressista, el Sindicat Agrícola i la Caixa Rural, la cooperativa pagesa més important del Vallès. L'informe també detalla la implicació de les autoritats municipals en l'assenyalament i l'execució de les requises a aquestes entitats, i ofereix la possibilitat als descendents dels afectats de disposar de documentació que, en un futur, podria servir per iniciar processos legals per recuperar el patrimoni espoliat.
L'Ajuntament, concretament, reclamarà el retorn de les aproximadament 70.000 pessetes de l'època que es van espoliar dels comptes municipals, del menjador popular infantil, del Sindicat Agrari i de la Caixa Rural. Llegiu més detalls sobre la presentació de l'informe al web de l'Ajuntament de Caldes de Montbui.