Una recerca conjunta d'investigadors de la Universitat de Calgary i l'IPHES-CERCA, publicada a la revista Communications Earth & Environment, revela que l'Homo erectus es va adaptar a climes extrems fa un milió d'anys, malgrat que el quan i el com continuen sent un dels grans enigmes de l'estudi de l'evolució humana.
La història de l'adaptabilitat humana es reescriu amb aquest descobriment, que aporta dades importants sobre com l'espècie Homo erectus va saber establir-se en ecosistemes extrems, un fet que fins ara es creia que hauria tingut lloc amb l'espècie d'Homo sapiens posterior. Ara, la informació recollida recentment mostra que l'Homo erectus també va sobreviure a paisatges desèrtics, de poca vegetació i en períodes d'incendis freqüents a l'Àfrica oriental, gràcies a la seva capacitat per aprofitar els recursos naturals dels quals disposaven en aquell moment.
Els experts han arribat a aquesta conclusió després d'identificar més de 22.000 eines de pedra de jaciments arqueològics a la Gorja d'Olduvai (Tanzània), i han destacat que els Homo erectus haurien desenvolupat tàctiques de caça, el processament de carcasses d'animals i, especialment, la selecció estratègica d'assentaments propers a zones fluvials.
El nou descobriment qüestiona la creença fins ara establerta que només la nostra espècie, l'Homo sapiens, tenia la capacitat d'adaptar-se a ecosistemes extrems. Les proves recentment aportades reafirmen que l'Homo erectus també va saber habituar-se a les zones de climes complexos, la qual cosa ofereix una nova perspectiva en la configuració geogràfica de l'espècie.