Esvàstiques, porrons i biberons

La col·lecció de ceràmica xipriota del Museu de Montserrat és plena de curiositats

Plat de la col·lecció xipriota datat del 950-850 aC -  Museu de Montserrat
Plat de la col·lecció xipriota datat del 950-850 aC - Museu de Montserrat Museu de Montserrat
13 d'octubre del 2016
Autor
Redacció
Guardar a favorits
La diversitat de la ceràmica xipriota, datada entre el 2000 aC i el segle I, és sorprenent. Ho demostra la col·lecció que té el Museu de Montserrat i de la qual n'acaba de publicar un catàleg.

Entre les 200 peces que es poden veure, destaquen objectes tan singulars com el que seria el precursor del porró, diversos biberons que a ulls profans semblen càntirs primitius, i decoracions sorprenents, com la que inclou el símbol de l'esvàstica.

Aquest símbol, que ha vingut apareixent repetidament en la iconografia i l'art, ha representat conceptes molt diversos. En principi l'esvàstica va ser usada com a símbol entre els hindús i s'esmenta per primera vegada en els Vedes (les escriptures sagrades de l'hinduisme més primitiu).

La col·lecció d'art xipriota del Museu de Montserrat és la més important que hi ha a l'Estat i va ser compilada pel pare Bonaventura Ubach. Ubach va recórrer els diferents escenaris bíblics i en va anar agafant tot tipus d'objectes, des de mòmies de l'antic Egipte fins a aquestes valuoses peces de ceràmica que ens donen a conèixer la vida i els costums a l'antiga Xipre, principal fabricant de ceràmica de l'època.