Evidències d'art paleolític al jaciment de Simanya Gran

Una investigació de l'IPHES-CERCA i la Universitat de Barcelona demostra l'ús de la cavitat per a expressions artístiques per part de les comunitats humanes

Sèrie de línies de gravat a Simanya Gran
Sèrie de línies de gravat a Simanya Gran Josep Maria Vergès / IPHES-CERCA
8 de juliol del 2024

Els treballs arqueològics que l'IPHES-CERCA i la Universitat de Barcelona duen a terme al jaciment de Simanya Gran, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, han tret a la llum una sèrie de gravats i restes de pigment a les parets d'una de les galeries de la cova.

La troballa està formada per tres representacions diferents amb una antiguitat d'entre 14.500 i 12.000 anys abans del present, distribuïdes a pocs metres de distància entre si. Una està formada per catorze punts pintats amb pigment vermell i que formen dues línies paral·leles, la segona representa quatre traços discontinus que s'entrecreuen i la tercera mostra diverses línies paral·leles coronades per un semicercle. Aquesta darrera figura encaixa amb els signes claviformes típics de l'art paleolític europeu.

La investigació, publicada a la revista Journal of Archaeological Science Reports i liderada per Míriam Salas-Altès, investigadora predoctoral de l'IPHES-CERCA, demostra que aquesta cavitat va ser utilitzada per plasmar-hi expressions artístiques per part de les comunitats humanes que la van habitar. És, a més, una de les poques evidències d'art rupestre paleolític localitzades a l'interior d'una cova a Catalunya.