Èxit dels treballs arqueològics al castell de Montsoriu

La intervenció s'ha centrat en la zona de magatzems del pati d'armes

Portal del castell de Montsoriu
Portal del castell de Montsoriu
11 d'agost del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
Com ja és habitual cada estiu, el castell de Montsoriu (Montseny) ha allotjat el 19è Camp de Treball d'Arqueologia que organitza el Consell del Jovent d'Arbúcies, sota la direcció arqueològica dels tècnics del Museu Etnològic del Montseny. En l'edició d'enguany, que tot just acaba de finalitzar, hi han participat una vintena de joves d'entre 18 i 25 anys interessats en l'arqueologia. Els participants procedien de països com el Japó, Turquia, Rússia, França, Alemanya, Canadà o Sèrbia.

A l'espera d'estudis més detallats per part dels especialistes, tot indica que els resultats han estat profitosos. La intervenció s'ha centrat en la zona de magatzems del pati d'armes, el segon recinte fortificat de Montsoriu, i ha permès recuperar més d'un centenar d'objectes d'ús quotidià que permetran conèixer millor com era la vida quotidiana en aquest castell entre els segles XV i XVI. És el cas de plats, escudelles decorades en blau català, fragments de vaixella italiana, objectes de vidre i elements de metall, com l'empunyadura d'una espasa o unes tisores.

Però, sens dubte, l'objecte més original dels que s'han desenterrat és una agulla o passador d'os decorat amb el cap d'una figura humana, que els joves arqueòlegs no han dubtat a batejar amb l'evocador nom de Venus de Montsoriu. Per al director del Museu Etnològic del Montseny, Jordi Tura, totes aquestes troballes "aporten una informació valuosa sobre la vida quotidiana de la darrera fase, en què el castell va ser propietat dels vescomtes de Cabrera".