Exploren l'últim vaixell enfonsat a Tarragona durant la Primera Guerra Mundial

Amb l'exploració de l'‘Amiral de Kersaint' es completa el projecte de recerca submarina al golf de Sant Jordi

 -  SOCRES
- SOCRES
20 de novembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Al fons marí del golf de Sant Jordi, entre el delta de l'Ebre i el cap de Salou, reposen 12 vaixells que es van enfonsar durant la Primera Guerra Mundial. Per la posició estratègica de la costa tarragonina com a zona de pas al Mediterrani, els alemanys hi van enviar submarins amb l'objectiu d'aturar el pas de naus de la navegació aliada. A 21 milles de la costa de l'Ebre i a 65 metres de profunditat es troba l'‘Amiral de Kersaint', abatut l'any 1917 i l'últim dels 12 vaixells que faltava per explorar. Un equip de set submarinistes de la Societat Catalana de Recerca Subaquàtica (SOCRES) ha dut a terme durant els darrers dos anys un projecte d'exploració i de recerca de la història d'aquest buc.

L'‘Amiral de Kersaint', conegut per la gent de la zona on es troba com ‘El vinater', era un buc de grans proporcions que transportava passatgers, tropes i mercaderies entre França i les seves colònies. Va ser abatut pel submarí alemany U64 el 14 de setembre de 1917, quan viatjava d'Algèria a Marsella. Els set bussejadors de la SOCRES s'han endinsat en les cambres d'aquesta nau en 14 immersions per conèixer-ne els detalls i reconstruir els fets d'aquell naufragi. Han descobert que l'enfonsament es va produir després d'un bombardeig de canons que va acabar amb la derrota de la nau francesa, que va rebre fins a 32 projectils del submarí. Hi van morir vuit tripulants, un dels quals era un jove grumet de 14 anys.

Abans de fer les immersions, els investigadors van realitzar una exhaustiva tasca d'indagació entre les fonts documentals que s'han recuperat d'aquell incident. Van recopilar els quaderns de guerra dels submarins alemanys que van operar davant la costa de Tarragona, que contenen plànols, mapes i croquis estratègics i que descriuen amb tot detall els fets d'aquell enfrontament. També s'han recuperat les tres úniques fotografies que es coneixen de la Gran Guerra a la costa catalana, que corresponen a l'enfonsament de l'‘Amiral de Kersaint'.

L'exploració d'aquest vaixell forma part d'un projecte que, durant els darrers anys, ha treballat per investigar i recuperar la història de la guerra submarina a la costa catalana durant el període de la Primera Guerra Mundial. Durant les immersions a l'‘Amiral de Kersaint', a més, els submarinistes han rodat un documental sobre els secrets del seu enfonsament, que es presentarà el febrer de 2013.