El Museu Terra de la Fundació Carulla ha inaugurat l'exposició Dues pedres. Paisatges persistents, dedicada a l'art de la pedra seca i la seva revaloració en els nous escenaris del canvi climàtic, després de la seva estrena al Palau Robert i del seu pas pel Palau Oliver de Boteller de Tortosa.
El Mediterrani, i Catalunya en particular, és una de les zones més riques del món en construccions de pedra seca. Aquesta tècnica mil·lenària constitueix un dels trets més característics dels paisatges de bona part dels Països Catalans, un llegat patrimonial únic que va ser inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco el novembre del 2018.
Dues pedres. Paisatges persistents té com a objectiu difondre la riquesa arquitectònica d'aquesta tècnica, que, amb els seus característics murs, barraques, cabanes, aljubs o sínies, modela i condiciona la diversitat paisatgística del nostre país. La mostra també vol fer reflexionar sobre el present i el futur d'aquests territoris a partir de la pedra seca, un exemple de sostenibilitat amb múltiples possibilitats constructives de present i de futur.
Organitzada en tres àmbits, el primer ens permet recórrer la gran diversitat paisatgística del territori català, aturant-nos en els indrets amb una presència més notable de pedra seca; el segon presenta les característiques de la tècnica a través d'una sèrie de conceptes que la defineixen, i el tercer està dedicat a les iniciatives actuals de revitalització i recuperació del món rural. Es podrà visitar al Museu Terra de l'Espluga de Francolí fins al 31 de desembre del 2025.