Sabíeu que entre el 1936 i el 1938, en el marc de la Guerra Civil, van arribar més de 142.000 refugiats al Barcelonès? Que la localitat maresmenca del Masnou va acollir colònies d'infants desplaçats? Que a Sant Adrià de Besòs es van col·lectivitzar fins a trenta-nou propietats agrícoles? O que l'empresa Can Serra, de Manlleu, va ser una de les més importants en la producció d'armament?
Per recordar que les guerres no es lliuren només al front, l'exposició compartida I tu? Què has fet per la victòria?, organitzada per l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Museu d'Història de Cerdanyola-Ca n'Oliver, ens porta fins a aquell moment històric gràcies a documents, fotografies i objectes de dinou equipaments de la Xarxa de Museus Locals. Els tres àmbits de la mostra del projecte Memòria en Xarxa recorden les conseqüències socials i econòmiques més visibles de l'esforç de la rereguarda: les xarxes assistencials per acollir persones ferides i refugiades, la transformació de fàbriques per produir material bèl·lic i les col·lectivitzacions de la producció agrària.
Cada localitat suma
I tu? Què has fet per la victòria? s'està desplegant des del març i fins a l'octubre, amb la incorporació progressiva dels diferents museus locals i arxius municipals que hi participen. Ja es pot veure a Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Terrassa, Manlleu, el Prat de Llobregat, Calella, Tona, el Masnou, Roda de Ter, Vilassar de Dalt, Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Sabadell, Arenys de Mar, Mataró i Manresa. Aquest agost, s'hi incorporarà Castellbisbal, i finalment, a l'octubre, Santa Coloma de Gramenet.
Tot i que la manera ideal de veure completa aquesta exposició de memòria compartida sigui visitant i descobrint tots els museus i els arxius que hi participen, també s'hi pot accedir virtualment. Al web trobareu, a més, tota la informació dels equipaments i les dates i els horaris per planificar la visita.