Els artistes de la prehistòria, al Museu d’Arqueologia de Catalunya

El MAC reuneix peces d'art de la prehistòria europea i d’art rupestre llevantí a l'exposició 'Art primer. Artistes de la prehistòria', que es pot visitar fins al 24 de gener de 2021

Tres braus a les pintures de la roca dels Moros del Cogul
Tres braus a les pintures de la roca dels Moros del Cogul

En quin moment va aparèixer la capacitat de comunicar-nos a través d'imatges? A Catalunya fa més de 7.000 anys que va sorgir una de les expressions artístiques més originals, l'art rupestre llevantí, que forma part del conjunt d'art prehistòric que va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO ara fa vint anys. L'acte de cloenda de la celebració d'aquesta efemèride és l'exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, un viatge al passat a la recerca dels orígens de l'art que podreu fer al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) fins al 24 de gener de 2021.

La mostra reuneix dos-cents cinquanta objectes únics de la prehistòria europea provinents de museus i institucions tant catalanes com de la resta de l'Estat i de França, alguns dels quals s'exposen per primera vegada a casa nostra. Entre les peces més rellevants hi ha fragments originals de pintures conservades al MAC (Cova dels Moros, Calapatà, Terol) i al Museu de la Valltorta (País Valencià), com el cèlebre Arquer de la Valltorta; objectes paleolítics procedents de la regió francocantàbrica, com l’espàtula amb forma de peix de la Cueva de El Pendo (Cantàbria) i les peces més antigues d’art paleolític trobades a Catalunya —de 14.000 anys d'antiguitat—, i fins ara mai exposades, procedents dels jaciments de l’Hort de la Boquera a Margalef de Montsant i de Vimbodí.

La mostra, que ocupa 800 metres quadrats d'espai expositiu, fa servir recursos audiovisuals, entre els quals, vídeos de 360 graus a través dels quals els visitants podran veure escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics o fer una visita immersiva a coves i abrics.

Els més petits també podran gaudir de l'exposició, especialment amb l'Arqueolab, un espai de joc i interacció per a tots els públics que permetrà descobrir l'art llevantí en primera persona.

Si en voleu més, podeu participar en algunes de les activitats paral·leles que s'organitzen amb motiu de l'exposició: visites guiades, conferències, sortides culturals, jornades prehistòriques familiars o un seminari d'art rupestre i experimentació.

Informació pràctica
 

  • Dates: fins al 24 de gener de 2021.
  • Lloc: Museu d'Arqueologia de Catalunya. Passeig de Santa Madrona, 39-41. Parc de Montjuïc.
  • Preu: gratuït 
  • Més informació, al web del museu.
  • Activitats paral·leles: consulteu-ne el programa aquí. En totes les activitats l'aforament és limitat, per tant, es recomana reserva prèvia a l'e-mail [email protected] o al telèfon 93 423 21 49.