Extreuen la primera cua articulada de dinosaure trobada a Mèxic

50 vèrtebres unides d'un lambeosaure de 72 milions d'anys han estat recuperades al jaciment de Coahuila

Il·lustració d'un lambeosaure
Il·lustració d'un lambeosaure
2 d'agost del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip de paleontòlegs de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història i de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic ha tret a la llum la primera cua articulada de dinosaure trobada al país nord-americà, al jaciment de Coahuila. S'han pogut recuperar 50 vèrtebres que s'han conservat unides, formant una cua de cinc metres de llargada.

La cua pertany a un lambeosaure de 72 milions d'anys d'antiguitat, una espècie del gènere dels dinosaures hadrosàurids que va viure al Cretaci superior. Després d'un mes de treballs, 50 de les 70 vèrtebres que podria haver tingut l'animal han estat finalment extretes de la roca sedimentària. Als voltants de la troballa s'han localitzat també altres parts de l'esquelet, com els ossos de les extremitats i del maluc.

Els investigadors han indicat que la cua equival aproximadament a la meitat de l'esquelet complet del dinosaure, i estimen que aquest feia prop de dotze metres de longitud. A més, creuen que sota la cua podria descansar la resta del cos, raó per la qual les excavacions continuaran durant els propers mesos.

Les restes seran separades per al seu trasllat a un laboratori habilitat al municipi de Cepeda, on han estat trobades, on seran netejades i analitzades per després tornar-les a unir.