Festival Tàrraco Viva

Durant deu dies, Tarragona rememorarà el passat gloriós de la ciutat en època romana

Imatge del festival Tàrraco Viva -  Festival Tàrraco Viva
Imatge del festival Tàrraco Viva - Festival Tàrraco Viva Festival Tàrraco Viva
17 de maig del 2012
Autor
Enric Calpena
Del 17 al 27 de maig, Tàrraco Viva. Des de fa ja una pila d'anys, des del 1999, quan queda poc per a l'estiu, se celebra un festival extraordinari, en el doble sentit de la paraula. Extraordinari perquè és espectacular i extraordinari, perquè és inusual que una ciutat s'aboqui diversos dies a commemorar una època històrica. Ja sabem que Tarragona va ser capital de l'Imperi Romà durant un parell d'anys i que va ser capital de província romana –en una època en que ser capital de província sí que era important- durant segles. Durant deu dies a Tarragona es rememorarà aquest part del passat gloriós de la ciutat. Bé, gloriós i no tan gloriós, perquè Tàrraco Viva més aviat té tendència a explicar de moltes maneres tota mena d'aspectes de la vida qüotidiana dels romans.

I en això d'explicar de moltes maneres és on rau un dels més grans atractius d'aquest festival. El que més crida l'atenció és la gran oferta dels grups de reconstrucció històrica. Tarragona és, gràcies a aquest festival, un dels principals llocs de trobada d'Europa dels grups que intenten reconstruir el passat romà. La manera de reconstruir és francament curiosa: els que els componen investiguen exhaustivament un aspecte de la vida dels romans i intenten aplicar-lo tal com es feia fa dos mil anys. O sigui, que si investiguen els gladiadors, reconstrueixen exactament la roba que duien, fent-la tal com es cusia en el moment; l'ensinistrament, amb les armes que s'empraven; i els rituals, els crits, les oracions, tot el que envoltava els gladiadors. I qui diu els gladiadors, diu l'exèrcit romà de diverses èpoques, la manera de curar, la prostitució, la cacera, el cobrament d'impostos o el Senat, per exemple. Aquestes representacions acostumen a fer-se amb l'ajut d'un narrador que facilita la comprensió del que s'està veient. Per cert, sovint els narradors tenen una gran vis còmica, que els fa un espectacle per sí mateixos.

Però no només hi ha representacions d'aquesta mena: hi ha exhibicions de cuina romana, en general no apte per a dietes hipocalòriques. I també magnífiques conferències. Ah, les conferències de Tàrraco Viva! Bons especialistes que saben que es dirigeixen a un públic ampli, o sigui tant a gent que en sap força dels romans com gent que els romans gairebé no els ha vist ni a les pel·lícules. Totes les activitats tenen molt èxit, la majoria són gratuïtes i si s'ha de pagar els preus oscil·len entre un euro i quatre per sessió. Són entrades a preu de crisi.

Jo hi vaig cada any, fins i tot en algun he posat el meu granet de sorra a l'espectacle i aquest any, segur, tampoc no m'ho perdré. Les activitats principals, com és normal, es concentren durant els dos caps de setmana del festival, però durant la setmana també hi ha força teca, i a més per a totes les edats. I si no els hi vé de gust rematar la festa amb cuina romana, sempre poden anar al Serrallo a menjar peix fresc, que no ho sé si és molt romà, però segur que és molt tarragoní. com dirien els romans per acabar, 'vale!'.