Amb l’arribada del bus del Dia SÀPIENS a la plaça de les Tereses de Mataró es donava el tret de sortida a les activitats programades per a la jornada. Mentre un gran nombre de visitants decidia anar fins a Can Palauet a escoltar la conferència sobre el llegat de Josep Puig i Cadafalch a càrrec de l’historiador Josep Pich, molts altres optaven per veure els espais més emblemàtics de l’arquitecte mataroní ‘in situ’. Si la ruta pel Modernisme començava al saló de sessions de l’ajuntament amb una vuitantena d’assistents, a mesura que s’anaven fent parades (el mercat del Rengle, la botiga La Confianza...) anava augmentant l’afluència. Així, en arribar a la casa Coll i Regàs -l’obra més emblemàtica de Puig i Cadafalch- es van haver d’organitzar tres torns perquè les gairebé 150 persones que s’hi havien congregat la poguessin visitar.
Les conferències de Francesc Miralpeix i Francesc Valls-Junyent van seguir la de Josep Pich, i els lectos més
lectors més interessats en la història antiga tenien l’oportunitat de fer una visita guiada al jaciment arqueològic de Torre Llauder i conèixer, amb tots els detalls, aquella vil·la romana. També al migdia, una de les mataronines més mediàtiques, l’Àvia Remei, que en aquesta ocasió “jugava a casa”, ensenyava alguns dels trucs de la cuina catalana (com fer un bon allioli o una bona sèpia amb pèsols) a tothom qui s’havia congregat a l’Espai Àgora de la plaça de Cuba.
A la tarda, a més de repetir novament la ruta modernista pels principals espais de la ciutat -també es van haver d’organitzar torns-, era el moment de descobrir o redescobrir altres espais museístics de la ciutat, com la impressionant Nau Gaudí -la primera obra del genial arquitecte- o el Museu de Mataró i dues de les seves nombroses seus: el Centre d’Art Ca l’Arenas i Can Marfà, el recentment inaugurat Museu del Gènere de Punt. L’última activitat de la jornada festiva, que va congregar un gran nombre de lectors, va ser la Ruta del 1714, que va començar i acabar a la plaça de Santa Maria.
El mercat municipal
La primera parada de la Ruta del modernisme de Mataró va ser el mercat municipal.
Botiga La Confianza
Interior de la botiga La Confianza, que es va poder visitar durant la 'Ruta del modernisme'.
Casa Coll i Regàs
La casa Coll i Regàs, de Puig i Cadafalch, la parada més important de la 'Ruta del modernisme'.
Façana de la casa Coll i Regàs
Detall de la façana de la casa Coll i Regàs.
El taller de l'àvia Remei
L'Àvia Remei durant el taller en què ens va ensenyar els trucs més importants de la cuina catalana.
La conferència de Francesc Miralpeix
El professor de la Universitat de Girona Francesc Miralpeix durant la conferència 'Art en temps de guerra i pau: el conjunt dels Dolors'.
La conferència de Francesc Valls-Junyent
El professor d'economia Francesc Valls-Junyent va impartir la conferència 'Llums i ombres de la industrialització de Catalunya al segle XIX'.
Visita al Museu de Mataró
Un moment de la visita guiada al Museu de Mataró.
Descobrint la història de Mataró
La visita al Museu de Mataró suposa endinsar-se en la història del municipi i de la comarca.
La Nau Gaudí
Un dels actes de la jornada era una visita guiada a la Nau Gaudí.
El sostre de la Nau Gaudí
El sostre de vaixell invertit de la Nau Gaudí.
La Capella dels Dolors
El sostre de la sala de juntes de la Capella dels Dolors, una de les obres artístiques més importants del barroc català.
L'exterior de la Nau Gaudí
Una altra vista de la Nau Gaudí. Ara, des de l'exterior.
La muralla de Mataró
Els assistents a la 'Ruta del 1714' aturats davant la muralla de Mataró.