La Fundació Reeixida recrea els fets del Sis d'Octubre en el seu 90è aniversari

El mateix 6 d'octubre, se celebra l'acte final de la commemoració en diverses poblacions i al CADCI, en una trobada que recrearà l'episodi

Commemoració dels 90 anys dels fets del Sis d'Octubre de 1934
Commemoració dels 90 anys dels fets del Sis d'Octubre de 1934 Fundació Reeixida
26 de setembre del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

La setmana vinent es compleixen noranta anys dels fets del Sis d'Octubre de 1934. Noranta anys des que el president Lluís Companys va proclamar des del balcó del Palau de la Generalitat "L'Estat Català de la República Federal espanyola", enmig d'una revolta social i d'un aixecament nacional armat per part de les forces independentistes. Uns fets que, malgrat que van ser sufocats, van tenir un gran impacte en la nostra història.  

Per commemorar l'efemèride, la Fundació Reeixida ha organitzat diversos actes al llarg del 2024 per explicar amb profunditat en què va consistir aquell aixecament que, si bé va ser sufocat, va tenir un gran impacte en la nostra història. Un projecte de recuperació de la memòria nacional que el mateix 6 d'octubre culminarà amb diverses commemoracions a les poblacions on es va alçar l'estelada i amb un acte final al CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria), el punt màxim de resistència a Barcelona.

L'acte començarà el 6 d'octubre, a partir de les 11 h, amb una recreació dels fets, en què es podran veure els escamots patrullant entre la plaça Reial i el CADCI. Continuarà amb un acte polític que comptarà amb la intervenció dels historiadors Neus Morán i Fermí Rubiralta, juntament amb les famílies de Jaume Compte i Manuel González, que van morir durant l'episodi de 1934 atrinxerats a la seu del CADCI, i de Josep Dencàs i Puigdollers, organitzador de la revolta.