Gandesa reobre el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre

L'equipament, que ha estat tancat durant un any i mig, es divideix ara en quatre grans àmbits

Una de les sales del Museu de Gandesa
Una de les sales del Museu de Gandesa
21 d'abril del 2011
Autor
Carme Gasull
El record de l'episodi més fosc i cruent de la història recent de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre torna a estar més viu que mai a la memòria de les persones, els edificis, els paisatges i els objectes d'aquestes contrades.

Després d'un any i mig de reformes, les portes del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE), situat com l'anterior a les antigues escoles velles de Gandesa, s'han reobert. De les vuit sales del vell equipament s'ha passat a quatre grans àmbits: el hall o sala d'entrada i la sala gran, amb tres espais perfectament definits.

Tot just entrar es recrea la memoria dels edificis, com l'església, la Fontcalda o el propi museu. Aquí, els visitants podran conèixer l'ús que van tenir durant la guerra i comparar-lo amb l'actual. Els uniformes, el material bèl·lic, les insígnies o els estris de la vida quotidiana donen forma a un altre espai: la memòria dels objectes. Tots originals. Recuperats, netejats i exposats. La memòria del paisatge es recrea a través d'un panell que representa les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, documentals i fotografies. Mentre que un documental sobre els 115 dies que va durar la batalla mostra la memòria de les persones que van viure el conflicte.

Dues sales annexes completen els prop de 500 metres quadrats d'exposició del renovat museu. En una d'elles es mostra un hospital de campanya original i una trinxera, en la qual els visitants s'hi poden fotografiar. L'última sala conté una instal·lació audiovisual on s'emeten entrevistes realitzades a ciutadans que van viure aquella guerra d'alguna manera o una altra. Els seus records sobre el conflicte, la vida quotidiana o el paisatge es reforcen amb imatges cartes i documentals originals.

Tot i que conservarà la seva autonomia, el CEBE quedarà integrat en la xarxa d'espais i centres d'interpretació de la batalla de l'Ebre gràcies a un conveni conjunt entre l'antic Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Gandesa. D'aquesta manera, la capital de la Terra Alta queda integrada en el projecte del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe).