Gos, gat i teixó en la dieta de fa 7.300 anys

L'Institut Català de Paleoecologia Humana aprofundeix en l'estudi dels hàbits alimentaris a les coves d'Atapuerca

Escena de caça en les pintures rupestres del Cogul -  Vicenç
Escena de caça en les pintures rupestres del Cogul - Vicenç Vicenç
23 de gener del 2015
Autor
Oriol Gracià
Guardar a favorits
Des del neolític fins a l'edat del bronze, la dieta dels habitants de la cova del Mirador d'Atapuerca, a Burgos, incloïa animals com el gos, el gat salvatge i el teixó. Almenys, això és el que s'ha pogut documentar a partir de la presència de marques de tall, evidències de processament culinari i de mossegades humanes en les restes d'animals que s'han trobat en aquest jaciment prehistòric.

L'estudi és especialment rellevant si tenim en compte que el consum d'aquestes espècies era molt poc freqüent a l'Europa continental. Per contra, en algunes illes del Mediterrani —com per exemple Xipre— se'n coneixia el consum ja en el neolític. "Els gossos van ser desarticulats, descarnats; els seus ossos, fracturats i, finalment, bullits", explica Patrícia Martin, una de les investigadores del jaciment de la cova del Mirador d'Atapuerca i col·laboradora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Els estudiosos plantegen la possibilitat que aquests animals haurien estat capturats de manera accidental i, posteriorment, ingerits. "No es pot descartar l'opció que fossin empleats com una font extra d'aliment en períodes d'escassetat", ha assenyalat Patrícia Martin. Les conclusions de l'estudi s'acaben de publicar a la revista científica ‘Quaternary International'.