A dos-cents metres per sota la ciutat de Premià de Mar, les veus d'una història mil·lenària ressonen entre les restes arqueològiques d'un jaciment trobat a la zona nord de la ciutat. Els elements arquitectònics que presenta l'edifici de Can Ferrerons, de naturalesa molt variada i complexa, permeten recuperar molts aspectes del món rural en època romana, i alhora donar context al mateix edifici i a l'estil de vida dels seus habitants.
Els arqueòlegs afirmen que, a principis del segle V dC, un acabalat romà va erigir aquest pavelló per practicar l'otium, és a dir, fer-hi tasques de representació tot celebrant-hi banquets i gaudint del bany. Anys més tard, l'edifici es va destinar a la producció agrícola i a procediments com l'elaboració del vi o la fosa de metalls. En la seva última fase, es troben indicis d'esquelets exhumats que indiquen que el paviment va ser abandonat i utilitzat com a necròpolis.
Després de molts anys de tasques arqueològiques i museístiques, el 2015 aquest espai es va obrir al públic amb la construcció d'un recinte museístic dissenyat amb molta cura que ens apropa a aquesta història d'una forma extraordinària, i que, gràcies a les seves innovacions tecnològiques, s'ha posicionat com un equipament de referència en l'àmbit nacional: el Museu Romà de Premià de Mar.
Una visita vivencial
L'edifici octogonal de Can Ferrerons està dissenyat a partir d'un pla geomètric ben establert i basat en el peu romà. Des de l'habitació central octogonal s'accedeix a les habitacions amb formes ben diverses, les quals actuaven com a sales de repòs. Les restes més significatives que us podeu trobar al Museu Romà són el balneum, banys romans de caràcter privat, la cella vinaria o el mil·liari, elements que ens informen sobre la vida al camp durant l'antiguitat tardana.
Per mitjà d'un relat vivencial i d'un impuls tecnològic, ens trobem davant d'una proposta singular: projeccions audiovisuals amb actors, recreacions en 3D de l'espai, animacions dinàmiques, el mapatge del mosaic… Elements que ofereixen un viatge al passat de principi a fi, garantint una visita de gran qualitat. Per complementar aquest espectacle, la visita al Museu Romà es realitza amb una audioguia, amb què cada visitant escolta una explicació que el va guiant pels diferents espais de l'edifici octogonal.
A més, amb una clara voluntat pedagògica, disposa d'un catàleg d'activitats educatives destinades al públic escolar que difonen el patrimoni històric i arqueològic entorn l'edifici octogonal. Alguns dels tallers que formen aquesta oferta permeten transformar els nens i les nenes en arqueòlegs o artesans, aprendre de la cultura del teixit o bé conèixer els jocs amb els quals s'entretenien els nens romans.
El Museu Romà de Premià de Mar és, sens dubte, un exemple excepcional a Catalunya d'arquitectura romana que val la pena visitar. Ho podeu fer de dimecres a diumenge en diferents horaris. Podeu consultar-los al web museuroma.pdm.cat.