Holanda busca els propietaris d'obres d'art robades pels nazis

Les 139 peces dels museus holandesos que van ser confiscades als jueus durant el nazisme seran retornades als seus legítims propietaris

Adolf Hitler visita una galeria d'art
Adolf Hitler visita una galeria d'art
11 de novembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Una investigació realitzada per l'Associació Neerlandesa de Museus ha descobert que part de l'art que s'exhibeix als museus d'Holanda va ser robat pels nazis durant i després de la Segona Guerra Mundial. Els resultats han conclòs que un total de 139 peces van ser saquejades o confiscades a famílies jueves i altres grups perseguits pel nazisme, per després ser venudes.

El conjunt d'art robat inclou 69 pintures, algunes de les quals són de grans mestres com Henri Matisse, Vassili Kandinski, Jacob Cuyp i Isaac Israels. També hi ha 24 dibuixos, entre els quals es troba un de Paul Klee, i la resta són dues escultures, 31 objectes d'arts aplicades i 13 peces cerimonials jueves.

L'Associació està duent a terme una investigació per localitzar els propietaris reals de les peces, que fins al moment ha servit per relacionar 20 víctimes de l'espoli amb 61 de les 139 obres. És el cas d'una de les principals atraccions del museu Stedelijk d'Amsterdam, el Matisse ‘Odalisque', que era propietat del col·leccionista jueu Albert Stern i que serà retornada als seus hereus.

Ara, per ajudar en la recerca, totes les obres han estat penjades al web www.musealeverwervingen.nl, un portal creat exclusivament per sol·licitar als usuaris qualsevol informació que pugui servir; per publicar els avenços, i per ajudar els propietaris a reclamar les peces que presumptament els pertanyen. L'Associació de Museus analitzarà cada reclamació que sorgeixi d'aquest procés, estudiarà si són legítimes i decidirà què fa amb les obres en cada cas.