L'any 1998, el ministeri de Cultura holandès va crear una base de dades per catalogar el seu patrimoni artístic. Ara, convertit en web, té com a objectiu difondre i, si és possible, identificar les obres d'art que van ser robades als Països Baixos durant la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera es pretén facilitar als familiars i descendents dels artistes la recerca de quadres, porcellanes, instruments musicals o d'altres peces robades durant el conflicte.
Es tracta de més de 15.000 obres d'art que han estat investigades, identificades i penjades al web, anomenat ‘D'origen desconegut'. A més d'artefactes i obres d'art desaparegudes, també s'hi poden trobar peces que després de la guerra van ser retornades als seus propietaris o gestionades per l'estat holandès des de diferents museus. Així, el web pretén oferir una idea completa de l'art saquejat durant l'ocupació nazi.
Rudi Ekkart, historiador d'art i expert en obres desaparegudes, afirma: "Recobrar l'art robat pels nazis no és fàcil. No tot es va obtenir amb amenaces o coerció. Molt va ser venut o subhastat a llarg dels anys, sense que els nous propietaris sabessin d'on provenia". Per això, moltes d'aquestes peces actualment es troben exposades en museus o cases reials d'arreu del món, que si s'adonen que alguna de les seves obres d'art es troba a la llista hauran de cercar una solució. N'és un exemple el quadre ‘El bosc de l'Haia amb vistes al palau Huis ten Bosch', del segle XVII, que la família reial holandesa va retornar al seu propietari l'any passat.
Holanda recull en un web 15.000 obres robades pels nazis
L'objectiu és recuperar les obres d'art robades durant la Segona Guerra Mundial
14
de desembre
del
2016