Homínids de dieta equilibrada

Un estudi a les coves d'Atapuerca i Bolomor deixa constància de la varietat d'animals que consumien els seus habitants

Jaciment d'Atapuerca
Jaciment d'Atapuerca
1 de febrer del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Fa més de 300.000 anys, els homínids que van viure als jaciments d'Atapuerca (Burgos) i Bolomor (València) comptaven amb un menú que incloïa una gran varietat de preses. Això és el que demostra el darrer estudi de Ruth Blasco, investigadora de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Segons la investigació, la necessitat d'adaptar-se al medi va afavorir les estratègies per obtenir una gran varietat d'animals, com elefants, rinoceronts, cavalls i cérvols; altres animals més petits, com conills, aus i tortugues, i fins i tot grans carnívors, com lleons, guineus o linxs.

Per arribar a aquesta conclusió, l'autora de la tesi ha estudiat les 45.000 restes faunístiques procedents d'Atapuerca i de la cova del Bolomor. El treball deixa constància no només de l'ampli espectre de preses, sinó també de la varietat d'estratègies que els homínids feien servir per obtenir-les, des de la recerca carronyaire fins a la caça més complexa.