Homínids i carnívors

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i la URV organitzen un congrés internacional per analitzar la relació entre els humans i els animals carnívors

L'evolució humana
L'evolució humana
26 d'octubre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
Ahir es va inaugurar a Salou el Congrés Internacional ‘Interaccions entre homínids i carnívors durant el plistocè', que organitzen l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i el Museo Arqueológico Regional de la Comunidad de Madrid (MAR). Hi participen investigadors de més de 20 països, com ara els Estats Units, Anglaterra, Alemanya, França, el Japó, Mèxic, Sud-àfrica i Xile, que fins al divendres 28 d'octubre presentaran una cinquantena de comunicacions orals i el mateix nombre de pòsters.

Segons Jordi Rosell, professor de l'Àrea de Prehistòria de la URV i director del congrés juntament amb Enrique Baquedano (MAR), el seu objectiu "és debatre la influència dels grans carnívors socials en l'evolució humana, tant biològica com cultural". Rosell fins i tot estableix paral·lelismes entre l'actual crisi econòmica i les crisis del nostre passat més remot, quan hi havia pocs animals per caçar i una gran competència entre els predadors (humans inclosos), sense oblidar aspectes com el lideratge o l'organització en el si de la comunitat. Un exemple d'això seria la domesticació del llop, que sembla que es va portar a terme fa més de 30.000 anys i que és interessant perquè mostra una mena d'aliança entre dos carnívors socials.

Les troballes realitzades a jaciments com Dmanisi (Geòrgia), Olduvai (Tanzània), Bolomor (València), Azokh Cave (Armènia), Atapuerca (Burgos) i Chauvet (França), a més del català de Teixoneres (Bages), són la font de moltes de les investigacions que es debatran en aquest congrés. A més de les sessions científiques, hi ha prevista una visita al jaciment de l'abric Romaní (Capellades, Anoia), on l'IPHES porta a terme unes excavacions que estan aportant valuoses dades sobre la vida quotidiana de les societats neandertals.